Skriftlig spørsmål fra Ruth Grung (A) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1336 (2020-2021)
Innlevert: 17.02.2021
Sendt: 18.02.2021
Besvart: 26.02.2021 av olje- og energiminister Tina Bru

Ruth Grung (A)

Spørsmål

Ruth Grung (A): Industriutvikling knyttet til havvind kan gi store muligheter for utvikling av norsk teknologi og kompetanse. NHO har sendt innspill til departementet om å prioritere petroleumssektoren og store selskap i valg løsning for test områdene. Innovasjon skjer både i store og mindre selskap. Det er derfor viktig å støtte opp under dette mangfoldet i Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II.
Når vil regjeringen ha klar reguleringsbestemmelser og insentiver for en offensiv og bred satsing på havvind?

Begrunnelse

NHO sammen med Equinor, Aker, Statkraft, Hafslund Eco og Vårgrønn har levert en rapport til Olje- og energidepartementet.
Ordførere fra Karmøy, Tysvær, Haugesund og Stord har i Stavanger Aftenblad/E24 reagert på at NHO anbefaler å åpne for havvind som leverer kraft til sokkelen. De er opptatt av at flere må få muligheten til å teste ut løsninger.
Det var også mange sterke aktører i leverandørindustrien/maritim sektor som reagerte på at Equinor i sin tid fikk så stor andel av Enova støtten i forbindelse med Tampen. Det er stor bredde i løsninger og derfor er det forventninger til at utlysninger, reguleringer og insentiver innrettes slik at de blir mest mulig nøytral i valg av løsning, samt at det innrettes slik at norske selskap kommer godt ut.

Tina Bru (H)

Svar

Tina Bru: Etter at havenergilovforskriften trådte i kraft ved årsskiftet og områdene Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II ble åpnet for fornybar energi til havs, har mange etterspurt nærmere informasjon om behandlingen av vindkraftprosjekter til havs. Jeg har forsterket arbeidet med vindkraft til havs i departementet, blant annet for å bedre kunne møte de ulike utviklingstrekkene som representanten peker på.
Departementet jobber også med en stortingsmelding om langsiktig verdiskaping fra norske energiressurser. Meldingen skal sette søkelys på hvilke muligheter energiressursene gir Norge som energinasjon, og se de ulike energiressursene i sammenheng. Vindkraft til havs blir et viktig tema i denne meldingen.
Klimamål og energisikkerhet er grunnleggende drivkrefter for utbygging av vindkraft til havs i Norge og landene rundt oss. Gjennom Enova gis det støtte til teknologiutvikling, og Equinors Hywind Tampen har fått 2,3 mrd. kroner i støtte i konkurranse med mange andre gode energi- og klimateknologiprosjekter. I 2019 omsatte norske bedrifter for over 11 mrd. kroner i havvind, for det meste bunnfast.
Jeg ser at det er stor interesse for å utvikle flere havvindprosjekter i Norge, og vi har mottatt mange innspill, blant annet fra NHO som det også fremgår av spørsmålet. Innspillene blir tatt med i departementets videre arbeid med vindkraft til havs.
Vi jobber med å ferdigstille en veileder og eventuelle forskriftsendringer så fort som mulig. Samtidig er utvikling av regelverk innen fornybar energiproduksjon til havs nybrottsarbeid. Tildeling av rettigheter til områder vil være store beslutninger som krever grundige prosesser og et solid beslutningsgrunnlag. Departementets arbeid med reguleringene skal være med å sikre god behandling av enkeltsaker.
Et utkast til veileder og eventuelle forskrifter må på alminnelig høring, slik at selskaper, organisasjoner og andre interesserte kan få gitt sitt syn på saken og veilederen kan bli så god som mulig. Høringsuttalelser skal deretter gjennomgås og vurderes, før endelig veileder kan ferdigstilles. Departementet vil sende forslag til veilederen på offentlig høring samtidig med den varslede stortingsmeldingen i løpet av våren 2021.
Jeg er, som representanten Grung, ivrig etter å komme videre med utviklingen av havenergi i Norge, men ser samtidig viktigheten av et grundig arbeid når vi skal regulere et område som er helt nytt i norsk sammenheng.