Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:2064 (2020-2021)
Innlevert: 28.04.2021
Sendt: 29.04.2021
Rette vedkommende: Justis- og beredskapsministeren
Besvart: 03.05.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): Viser til flere oppslag i Avisa Hordaland bl.a. 27.4 og 9.4. På Voss sitter en familie fra Syria, som er godt integrert. De risikerer nå å bli sendt ut av Norge fordi de på flukten fra Syria fikk armensk pass. Barna var 1 og 2 år gamle da de kom til Norge i 2013 og kjenner bare til det livet de lever her. Regjeringen har sagt at de vil gjennomgå praksis i utvisningssaker for å sikre hensynet til barn.
Hva vil barneministeren gjøre for å sikre at ikke barn blir sendt ut i påvente av den varslede gjennomgangen?

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Det skriftlige spørsmålet er stilet til barne- og familieministeren. Spørsmålet er imidlertid oversendt meg for besvarelse, da tematikken hører inn under justis- og beredskapsministerens ansvarsområde.
Som kjent er det UDI og UNE som behandler enkeltsaker etter utlendingsloven. Verken statsråden eller departementet kan gå inn i enkeltsaker som ikke gjelder hensynet til grunnleggende nasjonale interesser eller utenrikspolitiske hensyn. Jeg uttaler meg derfor på generelt grunnlag.
Førstegangs oppholdstillatelse kan kalles tilbake dersom tillatelsen ikke skulle vært gitt fordi utlendingen har gitt uriktige opplysninger til norske myndigheter. Etter utlendingsloven er det UDI og UNE som skal vurdere hensynet til barnets beste og hvilken vekt barns oppholdstid skal tillegges veid opp mot de innvandringsregulerende hensynene som gjør seg gjeldende i slike saker.
Ut fra medieomtale av saken ser det ut til at det ikke er fattet formelle vedtak om utvisning i dette tilfellet. Utvisning er en annen utlendingsrettslig reaksjon enn det å ha fått utreiseplikt etter endelig vedtak om avslag på søknad om asyl eller tilbakekall av oppholdstillatelse. Regjeringen vil i det arbeidet det vises til se nærmere på den generelle terskelen for utvisning i saker som berører barn, slik at det kan vurderes om det ev. er grunnlag for å foreta justeringer i enkelte typer saker. Det er for øvrig ikke aktuelt å stoppe returer av personer som er besluttet utvist, selv om de har barn i Norge, i påvente av denne gjennomgangen.