Skriftlig spørsmål fra Dagfinn Henrik Olsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2522 (2021-2022)
Innlevert: 30.06.2022
Sendt: 01.07.2022
Besvart: 07.07.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Dagfinn Henrik Olsen (FrP)

Spørsmål

Dagfinn Henrik Olsen (FrP): Lensmannskontoret på Øksnes er ikke lagt ned, men mangler menneskelige ressurser.
Hva tenker statsråden om situasjonen som innbyggerne i Øksnes opplever, men som sannsynligvis også kan beskrives som situasjonen rundt om andre steder hvor de mangler personell, hva vil statsråden gjøre for med denne situasjonen og hvorledes skal statsråden sørge for at innbyggerne får tilbake tryggheten og troen på ordensmakten?

Begrunnelse

I Bladet Vesterålen 10. juni kan en lese om innbyggere og ordfører som er bekymret for en kjøreadferd blant ungdom som er til sjenanse for innbyggerne, men som i ytterste konsekvens kan medføre alvorlige hendelser. Innbyggerne og ordføreren etterlyser politiets tilstedeværelse i Øksnes kommune, dersom politi har vært tilstede i samfunnet her ville dette hatt en preventiv effekt.
Øksnes kommune har lensmannskontor men ingen lensmann eller betjenter stasjonert der, og således er de avhengige av at politipatruljer lokalisert på Sortland rykker ut når det er behov for det. Politipatruljene lokalisert på Sortland har et meget stort omland som de patruljerer og kan derfor i ytterste konsekvens være så mye som 2 timer unna når behovet melder seg.
Det vil kanskje være lett for ministeren å skylde på politireformen for denne situasjonen, men dette har ingenting med politireformen å gjøre men heller om hvordan politiet i Nordland bruker sine ressurser.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: I 2015 fremmet daværende justis – og beredskapsminister Anders Anundsen (FrP) forslag til den såkalte «nærpolitireformen» (prop. 61 LS (2014-2015)). Under reformen ble en rekke lensmannskontorer lagt ned, og flere gjenstående lensmannskontorer fikk endret ressurstilfang. Det er min oppfatning at avstanden til lokalt politi flere steder har blitt lengre etter reformen, noe som blant annet kan ha uheldige konsekvenser for lokalkunnskap.
Regjeringen er opptatt av å gi politiet et best mulig utgangspunkt for å sikre trygghet og tilgjengelige tjenester for innbyggerne i hele landet. Innbyggerundersøkelser viser at innbyggere i de minste kommunene har noe lavere tillit til politiet enn andre, og de føler seg noe mindre trygge enn innbyggere i de største kommunene. Derfor foreslo regjeringen en bevilgning på 200 mill. kroner til politiet ut over det Solberg-regjeringen foreslo i 2022-budsjettet, jf. Prop. 1 S Tillegg 1 (2021-2022). Tiltak som økt lokal tilstedeværelse, styrket grunnbemanning og dialog med kommunene om lokale tiltak legger til rette for et mer synlig og tilgjengelig politi.
Jeg har invitert alle landets kommuner til å gi en vurdering av tjenestene som politiet leverer, og komme med innspill til hvordan politiet kan levere bedre tjenester til lokalsamfunnet. Øksnes kommune har sendt et svar på dette brevet. På grunnlag av innspillet fra Øksnes og andre kommuner vil regjeringen legge fram en plan for å styrke politiets nærvær i hele landet. Tiltakene i planen skal bidra til å styrke de mindre tjenestestedene. Det lokale tjenestetilbudet fastsettes i samråd med kommunen.