Skriftlig spørsmål fra Mari Holm Lønseth (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1646 (2022-2023)
Innlevert: 12.03.2023
Sendt: 13.03.2023
Besvart: 16.03.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Mari Holm Lønseth (H)

Spørsmål

Mari Holm Lønseth (H): Viser til svar på skriftlig spørsmål nr. 1569.
Kan det gis en konkret oversikt over hvordan de nye tiltakene i handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme fra 2020 er fulgt opp per dags dato?

Begrunnelse

Viser til begrunnelse på spørsmål til skriftlig besvarelse nr. 1569 fra undertegnede til justis- og beredskapsministeren.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg viser til mitt svar på skriftlig spørsmål 1569. Innsatsen mot radikalisering og voldelig ekstremisme er høyt prioritert av regjeringen. Til sammen ni departementer og mange direktorater er involvert i arbeidet på nasjonalt plan.
Handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme ble revidert i 2020 etter en bred prosess som omfattet bidrag fra frivillige organisasjoner, forskningsmiljøer og offentlige etater. Revisjonen førte til at åtte nye tiltak ble utarbeidet, og at flere tiltak ble videreutviklet eller justert. Enkelte tiltak er tatt ut, enten fordi de er gjennomført eller fordi de anses å inngå som del av ordinært arbeid. Dette gjelder blant annet gjennomførte forskningsprosjekter og ferdigstilte forslag til lovendringer. En oversikt over gjeldende tiltak etter revisjonen i 2020 er inkludert i den reviderte handlingsplanen.
Et nytt tiltak i 2020 var etablering av en nasjonal veilednings- og ressursfunksjon ved RVTS Øst, og mer informasjon om dette arbeidet finnes her Forside | Utveier. Justis- og beredskapsdepartementet planlegger å gjennomføre en ny rapportering på tiltakene i planen høsten 2023. Siste rapportering fant sted i 2021, og oversikten finnes her https://www.regjeringen.no/contentassets/fded8339cb714bbfbc349676c97a353a/status-for-tiltak-per-juni-2021.pdf
Å forebygge radikalisering og voldelig ekstremisme er et langsiktig arbeid. Regjeringen vil fortsette å videreutvikle innsatsen. Det betyr å følge utviklingen tett og innrette innsatsen slik at vi har en best mulig verktøykasse for det forebyggende arbeidet. Jeg vil i denne sammenheng vise til den reviderte, nasjonale kontraterrorstrategien fra november i fjor. Her er tiltak som retter seg mot voldelig ekstremisme og psykiatri, blant de viktigste prioriteringene. Vi trenger også mer kunnskap om hvordan ekstremisme oppstår, og hvilke tiltak som kan fungere for å forebygge og motvirke radikalisering og ekstremisme. Derfor har regjeringen nedsatt ekstremismekommisjonen for å gå dypere inn i disse problemstillingene. Jeg ser fram til kommisjonens anbefalinger som skal foreligge innen utgangen av året.