Skriftlig spørsmål fra Dag-Inge Ulstein (KrF) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2325 (2022-2023)
Innlevert: 24.05.2023
Sendt: 24.05.2023
Besvart: 25.05.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Dag-Inge Ulstein (KrF)

Spørsmål

Dag-Inge Ulstein (KrF): Hvordan vil statsråden sikre at politiet, etter de nye signalene fra regjeringen, fortsatt viser respekt for kirken og dens plikt til å hjelpe mennesker i nød gjennom kirkeasyl?

Begrunnelse

Jeg viser til saken om et syrisk ektepar som har søkt tilflukt i kirken på Bømlo i frykt for at mannen skal sendes ut.
Regjeringen utalte i april 2023 at de ikke vil overholde den lange tradisjonen med at kirkerommet er et trygt sted for mennesker å søke tilflukt, og varslet at politiet vil kunne gå inn i kirker for å hente ut mennesker. Dette er brudd med en lang tradisjon og respekten vi har hatt for kirkens plikt til å hjelpe mennesker i nød. En eventuell tvangshenting av kirkeasylanter vil for kirken oppleves som en krenkelse av det hellige kirkerommet.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Regjeringen har stor respekt for at kirken tar imot og yter omsorg overfor mennesker som opplever å være i nød. Ny praksis overfor personer som tar opphold i kirker for å hindre uttransport, griper ikke inn i dette.
Regjeringen ønsker primært å forebygge at nye tilfeller av kirkeasyl oppstår. Et element i det forebyggende arbeidet er å gi tydelig beskjed om at opphold i kirker ikke lenger er til hinder for, gir utsettelse av eller reduserer sannsynligheten for effektuering av lovlig fattede vedtak. Dette gjør vi i en situasjon hvor regjeringen nylig har vedtatt en engangsløsning for personer som lenge har oppholdt seg i kirkeasyl, og hvor det på tidspunktet for beslutningen – så vidt meg bekjent – ikke satt noen i kirkeasyl som ikke falt inn under engangsløsningen.
Det er ingen som ønsker at politiet skal måtte gå inn i kirker og hente ut mennesker med makt. Det trenger heller ikke å bli en konsekvens av endringen. Jeg håper at vi med tydelig kommunikasjon ut til befolkningen og dialog med trossamfunnene om hvordan fremtidige tilfeller av kirkeasyl kan forebygges, unngår å komme i den situasjonen. Vi ønsker, og legger opp til, en dialog med trossamfunnene om dette.
Politiet forventes heretter å effektuere vedtak om uttransport uavhengig av personers oppholdssted, i tråd med alminnelige regler og retningslinjer. Dette innebærer at politiet håndterer situasjonen så skånsomt som mulig, herunder med minst mulig bruk av makt og, så langt som mulig, med respekt for kirkerommets særlige stilling. I departementets brev til Politidirektoratet 14. april i år er det også understreket at dialog, informasjon og samarbeid med kirken vil være sentrale elementer for å få til frivillige løsninger og unngå bruk av makt. Om barn er berørt skal barnefaglige prinsipper for politiets arbeid i asyl- og utlendingssaker legges til grunn.