Skriftlig spørsmål fra Dagfinn Henrik Olsen (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:187 (2021-2022)
Innlevert: 29.10.2021
Sendt: 29.10.2021
Besvart: 11.11.2021 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Dagfinn Henrik Olsen (FrP)

Spørsmål

Dagfinn Henrik Olsen (FrP): Hva vil ministeren gjøre for å bedre på situasjonen rundt det som ble belyst i programmet?

Begrunnelse

I Debatten på NRK, tirsdag 28. september tok man for seg underernæring på sykehjem i Norge. Rapporten fra Helsedirektoratet om ernæringsoppfølging av sykehjemsbeboere viser at under halvparten av eldre beboere ved norske sykehjem har blitt vurdert for ernæringsmessig risiko i løpet av de siste 12 måneder. Av dem er 44,4 prosent underernært eller er i risiko for å bli det.
Mat er mye mer enn næringsstoffer. Mat er kultur, tradisjoner og en sosial arena, og medfører sansestimuli på alle måter. For mange er måltidene høydepunkter, både i det daglige og til fest.
Målet med nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring er at underernærte og personer i ernæringsmessig risiko blir identifisert og får en målrettet ernæringsbehandling.
Underernæringen er ikke oppstått på grunn av manglende velvilje blant ansatte på norske sykehjem. Men ernæringskartlegging er viktig, Ernæring er så mye mer enn hvor mange kalorier vi spiser eller ikke spiser. Våre eldre trenger ikke å bli ernæringsbehandlet. De trenger god og næringsrik mat. De trenger mat som stimulerer sansene. De trenger hyggelige rammer rundt måltidene, og de trenger medvirkning, hjelp og tilrettelegging, slik at de har lyst og mulighet til å spise maten de får servert.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Vi vet at god og riktig mat er grunnleggende for god helse og livskvalitet for alle aldersgrupper. Det er derfor en utfordring at mange eldre spiser for lite og feil mat. Med en økende andel eldre vil det bli flere med ernæringsutfordringer framover. I Hurdalsplattformen har derfor Regjeringen eksplisitt løftet god ernæring til eldre som et viktig område, og som en del av en reform som skal sikre at eldre får bo i egen bolig lengst mulig, dersom de kan og vil. God ernæring på sykehjem er viktig, men det krever nok folk på jobb – derfor har Hurdalsplattformen også et eget punkt om en opptrappingsplan for bemanning i eldreomsorgen.
Vi politikere og staten for øvrig arbeider for å legge til rette for at kommunene kan yte forsvarlige og gode tjenester. Jeg mener det samtidig er viktig å minne om at kommunene er selvstendige rettssubjekt som, i tråd med helse- og omsorgstjenesteloven, selv står ansvarlig for å sikre forsvarlige tjenestetilbud basert på brukeres behov. Det er derfor også opp til kommunene å utvikle og implementere lokale ernæringsstrategier, og se disse i sammenheng med helseforetakenes ernæringsoppfølging.
Vi ser at det er behov for mer kunnskap og kompetanse om mat- og ernæringsoppfølging i omsorgstjenesten, slik at den enkelte kan få et individuelt tilpasset mat- og ernæringstilbud. For å styrke ernæringskompetansen og det systematiske ernæringsarbeidet i kommunen er det igangsatt et tilskudd til treårige modellutviklingsprogram for klinisk ernæringsfysiolog som ressurs for omsorgstjenesten. Tilskuddet skal bidra til å utvikle ulike modeller for hvordan klinisk ernæringsfysiolog kan benyttes som ressurs for omsorgstjenesten i det systematiske mat- og ernæringsarbeidet. Modellutviklingsprogrammet skal blant annet inkludere fag- og kvalitetsutviklingsarbeid, samt vektlegge tverrfaglig samarbeid mellom ansatte i kjøkken og ansatte i helse- og omsorgstjenestene. Dette for å sørge for en mat- og ernæringsoppfølging som er i tråd med brukernes egne ønsker og behov.
Vi vet at mange kommuner arbeider veldig godt med ernæring, mat og måltider for eldre. Vi vil støtte kommunene i dette arbeidet. Denne regjeringen har nå i tilleggsnummeret foreslått å øke kommunenes frie inntekter med 2,5 milliarder utover det forrige regjering la inn. Det gir økt handlingsrom til å følge opp oppgaver lokalt. Samtidig vil vi se nærmere på ytterligere tiltak som bidrar til god ernæring som er tilpasset den enkeltes ønsker og behov.