Skriftlig spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1712 (2021-2022)
Innlevert: 29.03.2022
Sendt: 29.03.2022
Besvart: 07.04.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Spørsmål

Olaug Vervik Bollestad (KrF): For mange pasienter kan det ha stor verdi å møte helsepersonell som ligner på seg selv, både i hva gjelder funksjonsvariasjon eller andre trekk eller egenskaper. Like fullt kan utdanningsløpet for ulike personer ha behov for ulik grad av tilpasning, eller tilrettelegging.
Hva vil helseministeren gjøre for å skape et inkludere arbeidsliv i helsevesenet, og la alle pasienter ha muligheten til å møte helsepersonell som ligner på seg selv?

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: På generelt grunnlag vil jeg framheve at alle offentlige arbeidsgivere, inkludert helse- og omsorgstjenesten, er opptatt av å bidra til et inkluderende arbeidsliv i sin rekruttering av medarbeidere. I helse- og omsorgstjenestene er også kravet til forsvarlighet helt grunnleggende, dette gjelder på alle nivåer og er et ansvar som hviler både på virksomhetene og det enkelte helsepersonell.
Til representanten Bollestads spørsmål vil jeg framheve at helse- og omsorgstjenestene har rom for å vurdere og gjøre tilpasninger, hvis særskilte behov gjør seg gjeldende. I en del situasjoner kan det ha betydning for pasienter og brukere å møte helsepersonell som har kunnskap om og eventuelt ligner på seg selv. Personellets kompetanse danner grunnlaget for hvordan ulike tjenester ytes og personellet må ha evne til å sette seg inn i ulike pasienters og brukeres behov, inkludert funksjonsvariasjon. Det kan i mange situasjoner ha stor verdi at de ansatte gjenspeiler bredde og mangfold i befolkningen. Jeg kan imidlertid ikke se at det vil være rimelig å nedfelle mulighet for pasienter til å møte personell som ligner på seg selv som noe generelt prinsipp. Det kan være svært ulike behov, ønsker og utfordringer som gjør seg gjeldende. Personellressursene er dessuten begrensede, så det lokale ansvaret for god tjenesteutøvelse må tillegges verdi.
Regjeringen legger arbeidslinja til grunn for sin arbeids- og velferdspolitikk, slik dette tydelig framgår av Hurdalsplattformen. Plattformen vektlegger arbeid til alle i et inkluderende arbeidsliv. Folk med nedsatt funksjonsevne og helsemessige utfordringer skal møte et arbeidsliv som er åpent og inkluderende. Dette gjelder for helse- og omsorgstjenestene, så vel som for andre arbeidsplasser i samfunnet. Regjeringen vil også gjøre det lettere for flere å delta i opplæring og kompetanseheving.
Forhold som berører utdanningsløp og utdanningsmessige tilpasningsbehov sorterer under Kunnskapsdepartementets ansvarsområde. Det vil derfor være naturlig å rette spørsmål rundt dette til Forsknings- og høyere utdanningsministeren.