Skriftlig spørsmål fra Kari-Anne Jønnes (H) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:4 (2022-2023)
Innlevert: 02.10.2022
Sendt: 03.10.2022
Besvart: 18.10.2022 av forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe

Kari-Anne Jønnes (H)

Spørsmål

Kari-Anne Jønnes (H): Hva vil Kunnskapsdepartementet vektlegge i en vurdering av om det foreligger «særlige samfunnsmessige behov»?

Begrunnelse

I UH-loven § 8-3(2) åpnes det for muligheten til å søke om unntak fra kravet om institusjonsakkreditering, dersom ”... det foreligger særlige samfunnsmessige behov”.

Ola Borten Moe (Sp)

Svar

Ola Borten Moe: Siden 1. januar 2020 krever UH-loven at private høyskoler skal ha institusjonsakkreditering fra NOKUT for å kunne få statstilskudd. Loven åpner for å gjøre unntak hvis det er «særlig samfunnsmessige behov» for utdanningen. En overgangsordning til og med 31.12 2024 gjelder for de private høyskolene som i dag får statstilskudd, men som ikke har institusjonsakkreditering. Private høyskoler må oppnå institusjonsakkreditering, slå seg sammen med en akkreditert institusjon, eller få unntak fra kravet, for å fortsatt kunne få statstilskudd.
Prop. 9 L (2019-2020) om endringer i UH-loven sier følgende om unntaket ved særlige samfunnsmessige behov:

• «Dette kan for eksempel være et fremtidig kompetansebehov eller faglig eller pedagogisk alternativ eller at virksomheten har en spesiell samfunnsmessig betydning, for eksempel for kulturlivet eller på annen måte.
• Departementet legger til grunn at denne åpningen for unntak bør være snever, og presiserer at bestemmelsen forutsettes å være aktuell i svært få tilfeller.
• Ved behandling av søknad om unntak, vil departementet foreta en vurdering av de forhold som kan tilsi at det foreligger særlige samfunnsmessige behov for virksomheten.
• Videre legger departementet til grunn at det kan stilles vilkår ved bruk av unntaksbestemmelsen. Som eksempel vil departementet kunne stille vilkår om at nye institusjoner i tilskuddsordningen, som ikke har institusjonsakkreditering, må oppnå institusjonsakkreditering innen en angitt tidsperiode fra de starter å motta tilskudd.
• I dette ligger det at departementet samtidig må foreta en vurdering av om det er realistisk at den konkrete institusjonen vil kunne oppnå slik akkreditering innenfor den fastsatte tidsperioden.
• Den nærmere vurderingen av vilkåret om at det må foreligge et særlig samfunnsmessige behov for virksomheten er en skjønnsmessig vurdering, som til syvende og sist vil avgjøres av Stortinget i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet. Ved behandling av slike søknader vil departementet likevel vurdere behovet for å innhente en vurdering fra NOKUT.»

Kunnskapsdepartementet legger dette til grunn når søknader om unntak fra institusjonsakkreditering behandles.