Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:4 (2022-2023) Innlevert: 02.10.2022 Sendt: 03.10.2022 Besvart: 18.10.2022 av forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe
Kari-Anne Jønnes (H): Hva vil Kunnskapsdepartementet vektlegge i en vurdering av om det foreligger «særlige samfunnsmessige behov»?
I UH-loven § 8-3(2) åpnes det for muligheten til å søke om unntak fra kravet om institusjonsakkreditering, dersom ”... det foreligger særlige samfunnsmessige behov”.
Ola Borten Moe: Siden 1. januar 2020 krever UH-loven at private høyskoler skal ha institusjonsakkreditering fra NOKUT for å kunne få statstilskudd. Loven åpner for å gjøre unntak hvis det er «særlig samfunnsmessige behov» for utdanningen. En overgangsordning til og med 31.12 2024 gjelder for de private høyskolene som i dag får statstilskudd, men som ikke har institusjonsakkreditering. Private høyskoler må oppnå institusjonsakkreditering, slå seg sammen med en akkreditert institusjon, eller få unntak fra kravet, for å fortsatt kunne få statstilskudd. Prop. 9 L (2019-2020) om endringer i UH-loven sier følgende om unntaket ved særlige samfunnsmessige behov: • «Dette kan for eksempel være et fremtidig kompetansebehov eller faglig eller pedagogisk alternativ eller at virksomheten har en spesiell samfunnsmessig betydning, for eksempel for kulturlivet eller på annen måte.• Departementet legger til grunn at denne åpningen for unntak bør være snever, og presiserer at bestemmelsen forutsettes å være aktuell i svært få tilfeller. • Ved behandling av søknad om unntak, vil departementet foreta en vurdering av de forhold som kan tilsi at det foreligger særlige samfunnsmessige behov for virksomheten. • Videre legger departementet til grunn at det kan stilles vilkår ved bruk av unntaksbestemmelsen. Som eksempel vil departementet kunne stille vilkår om at nye institusjoner i tilskuddsordningen, som ikke har institusjonsakkreditering, må oppnå institusjonsakkreditering innen en angitt tidsperiode fra de starter å motta tilskudd. • I dette ligger det at departementet samtidig må foreta en vurdering av om det er realistisk at den konkrete institusjonen vil kunne oppnå slik akkreditering innenfor den fastsatte tidsperioden. • Den nærmere vurderingen av vilkåret om at det må foreligge et særlig samfunnsmessige behov for virksomheten er en skjønnsmessig vurdering, som til syvende og sist vil avgjøres av Stortinget i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet. Ved behandling av slike søknader vil departementet likevel vurdere behovet for å innhente en vurdering fra NOKUT.»Kunnskapsdepartementet legger dette til grunn når søknader om unntak fra institusjonsakkreditering behandles.