Skriftlig spørsmål fra Morten Wold (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:984 (2022-2023)
Innlevert: 12.01.2023
Sendt: 13.01.2023
Besvart: 20.01.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Morten Wold (FrP)

Spørsmål

Morten Wold (FrP): Vil statsråden ta initiativ til å sørge for at alle skal ha lik rett til fritt sykehusvalg slik at man kan velge å få behandling ved det sykehuset som har best kompetanse på pasientens diagnose, uten at dette skal bestemmes av størrelsen på lommeboka?

Begrunnelse

Ordningen med fritt sykehusvalg er en svært viktig ordning. Den sikrer at pasienter kan velge det sykehuset som har best kompetanse på deres diagnose.
Pasienter som får behandling ved et sykehus som ikke er ved helseforetaket de selv tilhører, betaler høyere egenandel for reise og de får dekket noe av overnattingskostnadene. Dessverre er det slik at mange opplever store ekstrakostnader for å motta behandling. Med de store prisøkningene på varer og tjenester blir det nå enda dyrere for pasienter å motta behandling utenfor sitt eget helseforetak.
Jeg har vært i kontakt med Grethe, som nå må avbryte kreftbehandling/kontroll ved Haukeland sykehus, til tross for at det er der den beste kompetansen for hennes diagnose finnes. Hun skal nå tilbake til eget helseforetak noe som medfører nytt legepersonell, mye papirarbeid og risiko for å havne i helsekø. Alt fordi det rett og slett har blitt for dyrt for henne å benytte seg av fritt sykehusvalg. Dette bryter med prinsippet om at alle skal ha lik rett til behandling, uavhengig av størrelsen på lommeboka.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Pasienter med rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten har rett til å velge behandlingssted. Formålet med retten til valg av behandlingssted er særlig å sikre valgfrihet og medbestemmelse for pasienten, samt å bidra til lik tilgang på helsetjenester. Videre er formålet å bidra til bedre utnyttelse av ressurser og kapasitet i spesialisthelsetjenesten. Pasientene kan velge mellom offentlige behandlingssteder og private virksomheter som har avtale med et regionalt helseforetak. Pasienter kan ha ulike grunner til å velge at de vil motta helsehjelp ved et annet behandlingssted enn sitt nærmeste. Valg av behandlingssted kan f.eks. være knyttet til variasjon i ventetider, nærhet til pårørende, eller til kvaliteter ved tjenestetilbudet ved enkelte behandlingssteder. Jeg vil presisere at alle de regionale helseforetakene har et ansvar for å sørge for nødvendige og forsvarlige spesialisthelsetjenester til innbyggerne i sine regioner. I enkelte tilfeller vil høyspesialiserte tjenester sentraliseres til ett eller to steder i landet.
Utgangspunktet i norsk helse- og omsorgstjeneste er at tjenestene er gratis for innbyggerne. Pasientene må samtidig betale en begrenset egenandel for visse typer tjenester – dette er regulert i en rekke forskrifter. Videre kan pasienter ha rett til å få dekket utgifter bl.a. knyttet til reiser og overnatting. Nedenfor gis det en omtale av disse refusjonsordningene.
Pasient- og brukerrettighetsloven og pasientreiseforskriften regulerer retten pasienten har til å få stønad til dekning av utgifter i forbindelse med reiser til og fra helsetjenesten. Som hovedregel ytes det stønad til dekning av reise til det nærmeste stedet der helsetjenesten kan gis. Dette gjelder også der nærmeste sted pasienten kan få helsehjelp, er utenfor pasientens helseregion. I disse tilfellene betaler pasienten ordinær egenandel. Pasienten får også stønad til reiser til sykehus innenfor egen helseregion, selv om det ikke er nærmeste sted. Det betales også her kun ordinær egenandel.
Pasienter som benytter retten til valg av behandlingssted og som reiser ut av egen helseregion har rett til å få stønad til dekning av reiseutgifter, men pasienten må i disse tilfellene betale en høyere egenandel.
Pasienter som har rett til å få stønad til dekning av reiseutgifter har også rett til dekning av utgifter til nødvendig overnatting under reisen. Fra 1. januar 2023 dekkes overnatting med kr 655 per døgn. Dette gjelder uavhengig av om pasienten reiser innen eller ut av egen helseregion.
Det å senke egenandelen eller øke satsene til overnatting vil gi økte utgifter for de regionale helseforetakene, og gå på bekostning av behandling av pasienter. Dette reiser spørsmål om riktig prioritering av de ressursene vi har til rådighet i helsetjenesten. Jeg har per i dag ikke planer om å gjøre slike endringer.