Skriftlig spørsmål fra Terje Halleland (FrP) til energiministeren

Dokument nr. 15:2128 (2023-2024)
Innlevert: 26.05.2024
Sendt: 27.05.2024
Besvart: 03.06.2024 av energiminister Terje Aasland

Terje Halleland (FrP)

Spørsmål

Terje Halleland (FrP): Hvordan vil statsråden sikre at den norske storskala CCS satsningen oppnår suksess ved at valgte løsninger baserer seg på verifiserte og kvalifiserte metoder, teknologi og volum, spesielt rettet mot injeksjonsfasen?

Begrunnelse

Viser til tidligere stilt spørsmål 1757, hvor det henvises til forskningssenteret FME GigaCCS og at senteret skal bidra til nyttig kompetansebygging som industrielle aktører vil ha behov for når CO2-håndtering skal bygges i industriell skala. Dette prosjektet gjennomføres ikke som et fullskala injeksjonsanlegg og deltakere i programmet avviser at pågående programmer vil gi nok kunnskap eller gi en sårt tiltrengt arena for teknologikvalifisering, testing og pilotering av metoder og planer for Mega CO2-injeksjon på sokkelen.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Et viktig suksesskriterium for satsingen på storskala CCS er at den bidrar til teknologiutvikling, både i Norge og internasjonalt. Sentralt i satsingen vår på CO2-håndtering er Langskip, som vil bidra til å demonstrere en hel verdikjede for CCS i full skala. Langskip vil gi læring for etterfølgende prosjekter om CO2-håndtering, herunder injeksjon. Gjennom aktiviteten i industriprosjektene blir det gjort erfaringer og utviklet kunnskap som kommer etterfølgende prosjekter til nytte og som bidrar til å kvalifisere og verifisere ulike teknologier og løsninger for hele kjeden. Disse erfaringene blir deretter spilt tilbake til forskningssystemet. Det er behov for ytterligere forskning og utvikling i hele verdikjeden. Aktuelle forskningsområder relevant for CO2-injeksjon er blant annet blanding av CO2-strømmer fra ulike fangstkilder, brønndesign og brønnstyring. CLIMIT-Demo har i perioden 2021-2023 bevilget om lag 64 mill. kroner til prosjekter med lagring som formål, herunder flere prosjekter om injeksjon av CO2. Andre sentrale virkemidler for CO2-håndtering er testsenteret for CO2-fangstteknologi på Mongstad (TCM) og forskningssentrene for miljøvennlig energi (FME). I tillegg forvalter Enova og Innovasjon Norge relevante støtteordninger for CO2-håndtering. Aktiv deltakelse og medfinansiering fra industrien er nødvendig for at kunnskapen og teknologien skal tas raskere i bruk, og for at løsninger kan modnes fra idéstadiet til markedet.