3. Sykepenger til statsansatte som mottar ventelønn.

Folketrygdloven § 3-16

       Statens Pensjonskasse som administrerer og utbetaler ventelønn, har tatt spørsmålet for ventelønnsmottakere opp med Administrasjonsdepartementet og Rikstrygdeverket.

       Siden ventelønn må betraktes som en form for arbeidsledighetstrygd, finner Pensjonskassen det rimelig at ventelønnsmottakere gis tilsvarende rett til sykepenger som dagpengemottakere.

       Pensjonskassen mener dessuten at inntektssikring under midlertidig arbeidsuførhet på grunn av sykdom bør administreres av trygdeetaten som også skal følge opp sykmeldte.

       Pensjonskassen viser også til at sykepenger i praksis ofte er blitt utbetalt til ventelønnsmottakere.

       Administrasjonsdepartementet er enig med Pensjonskassen i at det bør innføres tilsvarende rett til sykepenger fra folketrygden for ventelønnsmottakere som for mottakere av dagpenger.

       Sosial- og helsedepartementet foreslår på denne bakgrunn en endring av folketrygdloven § 3-16. Departementet er enig i at ventelønn må betraktes som en form for arbeidsledighetstrygd for statsansatte, og at det derfor er naturlig at ventelønnsmottakere gis tilsvarende rett til sykepenger som mottakere av dagpenger.

       Endringen foreslås å tre i kraft straks og gis virkning også for løpende tilfeller.

       Endringene vil ikke innebære økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning.

       Komiteen er enig i forslaget om at statsansatte som er ventelønnsmottakere, gis tilsvarende rett til sykepenger som dagpengemottakere. Komiteen viser til at ventelønnsmottakere i utgangspunktet har krav på dagpenger, og ventelønn må på denne bakgrunn kunne betraktes som en form for arbeidsledighetstrygd for statsansatte. Det framgår også at mottakere av ventelønn må være tilmeldt arbeidsformidlingen som reell arbeidssøker.

       Komiteen registrerer også at sykepenger i praksis ofte er blitt utbetalt til ventelønnsmottakere, og videre at det er tvilsomt om det er hjemmel for å utbetale ventelønn under sykdom p.g.a. kravet om « reell arbeidssøker ». Komiteen finner det naturlig at inntektssikring under midlertidig arbeidsuførhet på grunn av sykdom administreres av trygdeetaten som også skal følge opp sykmeldte.