4. Endringer i pensjonsordningen for sykepleiere som følge av tariffavtale om pensjon fra fylte 64 år m.v.

Lov av 22. juni 1962 nr. 12 om pensjonsordning for sykepleiere

       Sosial- og helsedepartementet foreslår en presisering i lov om pensjonsordning for sykepleiere som sikrer rett til alderspensjon etter fylte 65 år også for arbeidstaker som har fratrådt etter ordningene med avtalefestet pensjon fra fylte 64 år.

       Videre mener departementet at et medlem fra kommunal tjenestepensjonsordning som fratrer med en løpende avtalefestet pensjon, bør stille i samme situasjon som et medlem som fratrer med pensjon fra tjenestepensjonsordningen. Det foreslås derfor en justering i § 10 første ledd første punktum.

       Pensjonen fra folketrygden stoppes ved utløpet av dødsmåneden, og reglene i Statens Pensjonskasse innebærer derfor at det skal utbetales bruttopensjon i to måneder etter dødsmåneden, mens det i Pensjonsordningen for sykepleiere bare utbetales pensjon for en måned etter dødsmåneden. Departementet finner det rimelig at samme regler som nå gjelder både i Statens Pensjonskasse, Felles kommunal pensjonsordning, de to pensjonsordningene for leger og de fleste kommunale pensjonskasser, også gjennomføres i Pensjonsordningen for sykepleiere.

       I samsvar med forslag fra styret i Pensjonsordningen for sykepleiere, foreslår departementet en tilføyelse i §§ 11 og 12 om at når avdøde etterlater seg ektefelle, løper pensjonen i ytterligere en måned.

       I samsvar med styrets forslag foreslås videre at når mannlig mottaker av avtalefestet pensjon dør, skal enken ha enkepensjon slik som når et mannlig medlem av pensjonsordningen dør. Enkepensjonen skal beregnes som om avdøde mottok vanlig alderspensjon.

       Lovendringene foreslås å tre i kraft straks. Arbeidsgivertilskuddet ble hevet til 9,9 % av pensjonsgrunnlaget (inklusiv arbeidstakers andel på 2 % av pensjonsgrunnlaget) fra 1. januar 1994.

       Endringene har for øvrig ikke administrative eller økonomiske konsekvenser av betydning for kommunene/fylkeskommunene. Endringene belaster ikke folketrygden.

       Komiteen merker seg at de foreslåtte endringene innebærer at sykepleiere som benytter seg av ordningen med avtalefestet pensjon fra 64 år, ikke skal miste rettigheter i forhold til tjenestepensjon, og for øvrig at pensjonsreglene for sykepleiere i større grad blir i samsvar med øvrige offentlige pensjonsordninger. Komiteen støtter de framsatte forslagene.