1. Innledning

     Til Stortinget.

       Stortingsrepresentant Jan Simonsen har den 22. februar d.å. fremsatt følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om etablering av et eget fengsel for utenlandske statsborgere som skal utvises etter ferdig soning. »

       I begrunnelsen for forslaget vises det til at justiskomiteen nylig besøkte Ullersmo landsfengsel der man fikk en redegjørelse for problemene med å blande norske fanger og fanger med utenlandsk opprinnelse som skal utvises. Fengselsdirektøren konkluderte med at en av flere mulige løsninger på problemet kunne være å bygge et eget fengsel for utenlandske fanger. Rundt 38 % av de innsatte er utenlandske statsborgere, og det forventes at antallet vil øke. Det helt sentrale problemet med å ha utenlandske statsborgere i samme fengsel som norske er etter forslagsstillers vurdering den kontakten som knyttes mellom kriminelle fra narkotikaeksporterende land og fanger fra mottakerlandet Norge. Det er pekt på flere mulige løsninger av problemet, men å opprette et eget fengsel for utlendingene er det tiltak som vil være mest effektivt.

       Ca. 20 % av de utenlandske statsborgerne ved Ullersmo landsfengsel soner i åpen anstalt. Forslagsstiller mener at soning i åpen anstalt gir betydelige muligheter for rømninger og at utenlandske statsborgere som skal utvises derfor bør sone i lukket anstalt.

       For å redusere muligheten for rømninger bør utlendingsfengselet plasseres slik at muligheten for å nå inn til storbyene er minst mulig. I den forbindelse bør Svalbard vurderes.