6. Samferdselsdepartementet

6.1 Statsregnskapet for 1989

6.1.1 Innkjøpsvirksomheten i Statens vegvesen

       Innkjøps- og lagerfunksjonen i Statens vegvesen har vært tatt opp i antegnelser til statsregnskapene for 1973, 1977 og 1984. Riksrevisjonen foretok en større undersøkelse i 1989. Det ble dokumentert en rekke mangler når det gjaldt bruk av regelverket og administrativ styring. Saken er omtalt i antegnelsene til statsregnskapet for 1989.

       Statens vegvesen har igangsatt flere tiltak for å bedre situasjonen. Det er bl.a. opprettet internrevisjon. Et prøveprosjekt med analyser og gjennomgang av materiellforvaltningen ved Oppland vegkontor og i Vegdirektoratet er gjennomført. Et eget innkjøps- og lagersystem tas i bruk ved innføring av nytt økonomistyringssystem (KRØSUS) i 1994. Det er utarbeidet en materiellhåndbok som bl.a. omfatter målsetting, regelverk og rutiner som skal følges.

       Saken ble senest framlagt for Stortinget i Dok.nr.3:05 (1994-1995).

       Samferdselsdepartementet har i brev av 14. august 1995 til Riksrevisjonen uttalt:

       « Vegdirektoratet gjennomførte vinteren 1994-95 et forprosjekt for hvordan Vegvesenet best skal ivareta sine innkjøp og sin materialadministrasjon (MA). Dette arbeidet har resultert i en kravspesifikasjon til edb-system for innkjøp/MA. Det er også laget en konkret plan for gjennomføring av rapporten. Denne planen er tilpasset utarbeidelsen av vegvesenets nye styringsmodell som en følge av omorganiseringen av etaten. Målet er at innkjøp/MA skal inngå som en del av etatens totale økonomisk/administrative system. Hovedtrekkene i planen består av tre deler.
1. Pilotprosjekt ved Rogaland vegkontor for utarbeidelse av rutiner, tilpassing av edb-løsning og effektmåling av endringer i perioden 01.08.95-31.12.95.
2. Minimums edb-løsning med rutiner for å ivareta de viktigste områdene i hele Vegvesenet første halvdel av 1996.
3. Starte innføring av fullskala løsning i hele Vegvesenet høsten 1996.
       Samferdselsdepartementet har merket seg disse tiltakene. »

       Riksrevisjonen vil bemerke at innkjøps- og lagerfunksjonen i Statens vegvesen ble tatt opp første gang i de konstitusjonelle antegnelser i 1973. Situasjonen er at Vegvesenet fortsatt ikke har tilfredsstillende rutiner for innkjøps- og materialadministrasjon.

       Saken står fortsatt til observasjon.

6.1.2 Komiteens merknader

       Komiteen viser til at denne saken har vært underveis i over 22 år fra Riksrevisjonen første gang tok den opp i sine konstitusjonelle antegnelser i 1973.

       Komiteen finner det uakseptabelt at Statens vegvesen etter så lang tid ikke har tilfredsstillende rutiner for innkjøps- og materialadministrasjon, og ber om å få tilbakemelding i løpet av 1996 om at dette nå er brakt i orden.

       Komiteen slutter seg til Riksrevisjonens forslag til desisjon.