2. Komiteens merknader

     Komiteen viser til behovet for et internasjonalt mer forpliktende regelverk som kan sikre en betryggende saksbehandling ved adopsjon over landegrensene. Dette behovet har blitt forsterket som følge av økt internasjonal adopsjon.

       Komiteen viser til at spørsmålet om en ny og mer omfattende konvensjon på dette område ble tatt opp ved Haag-konferansens 16. sesjon i 1988, og fikk alminnelig tilslutning.

       Komiteen er glad for at en slik konvensjon nå foreligger og at denne bygger på prinsippene i FNs barnekonvensjon og Haag-konvensjonen.

       Komiteen vil spesielt fremholde viktigheten av at det nå etableres et system for samarbeid mellom landene for å sikre barnas grunnleggende rettigheter, slik at barnas beste står i fokus ved adopsjon.

       Komiteen vil vise til at konvensjonen får bred tilslutning av de som har uttalt seg i høringsrunden. Datatilsynet har imidlertid påpekt at konvensjonen stort sett er taus mht. personvernspørsmål. Komiteen har merket seg dette, og vil i likhet med Datatilsynet be om at adopsjonsmyndighetene i Norge oppfordrer til at det etableres rutiner som vil være i samsvar med de personvernprinsipper som ligger til grunn i norsk rett, under henvisning til at de fleste opprinnelsesland ikke har noen personvernlovgivning.

       Komiteen vil på denne bakgrunn tilrå at Stortinget samtykker til ratifikasjon av konvensjonen om vern av barn og samarbeid ved internasjonale adopsjoner.