1. Sammendrag

       I dokumentet fremmes følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringa snarast legge fram ei sak med gjennomgang av og framlegg om ulike og nye organisasjons- og eigarmodellar for kommunale og fylkeskommunale energiverk som sikrar offentleg eigarskap. »

       Som bakgrunn for forslaget vises det i dokumentet til at om lag 85 % av produksjonskapasiteten i den konkurranseutsatte norske kraftforsyninga er eid av offentlig sektor. Det ligger også enorme substansielle verdier i denne sektoren. Lov- og regelverk skal sikre en mest mulig samfunnsgagnlig forvaltning av disse verdiene.

       Det framgår av dokumentet at det kan være en viss fare for at kommuner og fylkeskommuner nå kan gjennomføre forhastede salg av energiverk fordi de ikke ser andre alternativ til forvaltning av kraftressursene i et mer moderne energiregime.

       Videre framgår det av dokumentet at Sosialistisk Venstreparti mener bruk av statlig forkjøpsrett kan være nødvendig for å sikre den nasjonale styringa med sektoren.

       Det vises til at Kommunal- og arbeidsdepartementet har hatt ute til høring NOU 1995:17 « Om organisering av kommunal og fylkeskommunal virksomhet » med høringsfrist januar 1996. Forslagsstillerne etterlyser departementets oppfølging av utredningen.

       I dokumentet nevnes det er rekke eksempler på ulike eierformer som kan medvirke til at kraftselskapene kan forbli fullt ut offentlig eid.