Vedlegg

Brev fra Fiskeridepartementet, statsråden, til næringskomiteen, datert 13. mai 1997.

Vedrørende Dok.nr.8:55 (1996-1997) om garantilottordningen

       Jeg viser til Næringskomiteens brev av 21. april 1997.

       I Dok.nr.8:55 (1996-1997) foreslås at regelverket for garantiordningen endres slik at fiskerne får de samme rettighetene som før 1. januar 1996.

       Garantilotten er en tilskuddsordning som blir finansiert innenfor støtteavtalen som årlig blir fremforhandlet mellom Norges Fiskarlag og Staten. Den omforente avtale blir forelagt Stortinget til godkjenning ved salderingen av statsbudsjettet.

       Støtteavtalens omfang er sterkt redusert over de siste år, slik at rammen, som for 1990 ble fastsatt til 1.125 mill kr, er redusert til 90 mill. kr i 1997. Årsaken til reduksjonen i støtteavtalens rammebeløp er i hovedsak næringens økende evne til selv å drive lønnsomt. Fordelingen av totalrammen til ulike formål framkommer etter fordelingsforhandlinger mellom Norges Fiskarlag og Staten. Avsatte midler til garantilotten representerer derfor en prioritering både fra myndighetenes side og fra næringens side. Parallelt med reduksjonen i rammebeløpet er avsetningen til garantilott redusert fra 153 mill. kr i 1990 til 20 mill. kr i 1997.

       Forskrift for garantiordningen ble endret ved kgl.res av 22. desember 1995 og 20. desember 1996. Ved kgl.res av 22. desember 1995 ble det innført to nye bestemmelser i garantiordningen for fiskere. For det første ble det fastsatt en bestemmelse om krav til minsteinntekt for tilskudd. Dessuten ble det innført en bestemmelse om at en fisker ikke kan motta mer enn 150% av maksimalt tilskudd i løpet av to påfølgende garantiperioder. Bakgrunnen for endringene var at flere arbeidsgrupper med representanter for både Norges Fiskarlag og Fiskeridepartementet var blitt oppmerksom på at enkelte fiskere baserte driften på tilskudd. Det var enighet med Norges Fiskarlag om at det måtte foretas innstramminger i regelverket med sikte på å hindre bevisste gjengangere. En fastsatte dermed bl.a. en nedre netto inntektsgrense på H ganger grunnbeløpet for å være berettiget til tilskudd i en garantiperiode.

       Ved kgl.res av 20. desember 1996 ble garantiordningen endret igjen. Bestemmelsen om krav til minsteinntekt ble gjort dispensabel i spesielle tilfeller. Forøvrig ble egengarantiperioden endret fra 16 til 15 uker og ukegarantien ble oppjustert fra 1.850,- til 1.900,-. Alle endringene ble gjort med virkning fra 1. januar 1997. Bakgrunnen for at kravet til minsteinntekt ble gjort dispensabel i spesielle tilfeller, var at en så at minsteinntektsbestemmelsen rammet andre enn de som kunne karakteriseres som gjengangere, nemlig de fiskere som hadde vært hindret fra å oppnå en tilstrekkelig inntekt på grunn av uheldige omstendigheter.Jeg har i møte med ledelsen for Norges Fiskarlag den 29. april 1997 drøftet garantiordningen og da særlig kravet til minsteinntekt. Det var der enighet om vurdere en endring i dispensasjonsadgangen fra kravet til minsteinntekt slik at det blir noe større fleksibilitet i regelverket. Dette arbeidet er i gang allerede. Fiskeridepartementet vil drøfte saken med Norges Fiskarlag før det fremmes en kgl.res om endringer. Jeg vedlegger til orientering regelverket gjeldende etter 1. januar 1996 og regelverket gjeldende før 1. januar 1996.