4. Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til meldingen og råder Stortinget til å fatte følgende

vedtak:

I.

       Stortinget ber Regjeringen opprette en eller flere kvoter for primærvitnemål. Kvoten/kvotene skal i størrelsen ligge mellom 30 og 40 %, dog slik at de som i dag har en høyere kvote kan beholde denne. Kvoten/kvotene bør kunne endres ut fra endringer i søkergrunnlaget. Stortinget ber om å bli orientert om Regjeringens beslutning i saken.

II.

       Stortinget ber Regjeringen komme tilbake med forslag til prinsipper for form og størrelse på de kvoter det er aktuelt å innføre for opptak til høyere utdanning i tillegg til primærvitnemålskvoten.

III.

       Studiesøkere som har fullført førstegangstjeneste, skal med virkning fra studieåret 1998-99 få uttelling i form av 3 konkurransepoeng ved opptak til høyere utdanning. Slike poeng kan ikke gis i tillegg til poeng for høyere utdanning/folkehøgskole, ettersom øvre tak for konkurransepoeng ved opptak til høyere utdanning skal være 3 poeng.

IV.

       Stortinget ber Regjeringen innføre en forsøksordning med opptaksprøve som rangeringskriterium for institusjoner som ønsker å prøve dette ut.

V.

       St.meld. nr. 49 (1996-1997) - om prinsipper for rangering av søkere til studier ved universiteter og høgskoler - vedlegges protokollen.

Oslo, i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, den 10. juni 1997.

Jon Lilletun, Ellen Chr Christiansen, Siri Frost Sterri,
leder. ordfører. sekretær.