Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Dag Terje Andersen, Erik Dalheim, Grethe G. Fossum, Britt Hildeng, Ottar Kaldhol, Torstein Rudihagen og Signe Øye, fra Fremskrittspartiet, Siv Jensen, Per Erik Monsen og Kenneth Svendsen, fra Kristelig Folkeparti, Valgerd Svarstad Haugland, Lars Gunnar Lie og Ingebrigt S. Sørfonn, fra Høyre, Børge Brende, Per-Kristian Foss og Kjellaug Nakkim, fra Senterpartiet, Odd Roger Enoksen, fra Sosialistisk Venstreparti, Øystein Djupedal, fra Venstre, Terje Johansen, og representanten Steinar Bastesen, viser til brev fra finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen av 28. april 2000 som svar på spørsmål fra saksordfører Terje Johansen. Brevet følger som trykt vedlegg til denne innstillingen.

Komiteen viser til at konkurransemyndighetene vurderer om Hovedtariffavtalens reguleringer er i samsvar med konkurranselovgivingen.

Komiteen mener at Stortinget som hovedregel ikke bør gå inn på Hovedtariffavtalens innhold og område.

Komiteen viser til at finansministeren skriver i ovennevnte brev at Konkurransetilsynet må forstås slik at saken kan bli undergitt ny behandling av Konkurransetilsynet, avhengig av hva som måtte bli inntatt i den nye HTA.

Komiteen viser til at finansministeren skriver:

«Overføringsavtalen

Vedrørende siste ledd i HTA punkt 2.1.8. viser jeg til Arbeids- og administrasjonsdepartementet har oppnevnt et offentlig utvalg, bl.a. på anmodning fra Konkurransetilsynet, som skal vurdere overføringsavtalen. Utvalget skal avlevere sin innstilling innen oktober 2000. Utvalget skal bl.a. vurdere konkurransemessige forhold i tilknytning til overføringsavtalen. Bakgrunnen for dette er muligheten for at virksomheter, herunder kommunale, blir avskåret fra å tegne pensjonsforsikring der de selv ønsker. En årsak til dette er at det er inngått tariffavtaler som krever at de ansatte skal være omfattet av en pensjonsordning som faller inn under overføringsavtalen. Finansdepartementet mener at det er hensiktsmessig å avvente dette arbeidet før en eventuelt går videre med de spørsmålene som tas opp av stortingsrepresentantene Solberg og Foss.»

Komiteen slutter seg til dette, og anbefaler at Dokument nr. 8:38 (1999-2000) vedlegges protokollen.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, ber departementet i Nasjonalbudsjettet eller på annen egnet måte høsten 2000 legge frem en vurdering av konkurransesituasjonen i markedet for kommunale tjenestepensjonsforsikringer og en vurdering av behovet for tiltak.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, er enig med forslagsstillerne i at det er ønskelig å fjerne konkurransehindre når det gjelder forsikringsordningene for kommunalt ansatte.