Innstilling fra utenriks- og forsvarskomiteen om Nordisk samarbeid

Dette dokument

Søk
Til Stortinget

Sammendrag

Denne stortingsmeldingen redegjør i hovedsak for arbeidet under Norges formannskap i Nordisk ministerråd i 2022, herunder de overordnede prioriteringene og arbeidet med handlingsplanen for 2021–2024 og status for gjennomføringen av Ministerrådets Visjon 2030 om et grønt, konkurransedyktig og sosialt bærekraftig Norden. Den omtaler også nordisk krisesamarbeid og arbeidet med å redusere grensehindre. Meldingen tar kort for seg nordisk samarbeid innenfor utenriks- og sikkerhetspolitikk, forsvarspolitikk, nordisk samarbeid med de baltiske landene og arbeidet i de nordiske finansinstitusjonene.

De nordiske regjeringene har som mål at Norden skal bli verdens mest integrerte og bærekraftige region. Konkret samarbeid og koordinering skal sørge for at Norden tar ansvar, går foran i den grønne omstillingen og bidrar til å nå klimamålene i Parisavtalen.

Det nordiske samarbeidet er omfattende. Fra grønne transportkorridorer til felles arbeidsmarked. Fra studentutveksling til felles kraftmarked. Fra miljømerking til felles frølager på Svalbard. Fra krisesamarbeid til nedbygging av grensehindre.

Norges formannskap i Nordisk ministerråd i 2022 hadde som overordnet mål å intensivere arbeidet med Visjon 2030, øke tempoet i den grønne omstillingen og styrke Ministerrådet som organisasjon. For det norske formannskapet var det viktig å ha et godt samarbeid med Nordisk råd og det finske presidentskapet i rådet gjennom året.

Det norske formannskapet sammenfalt i tid med et historisk vannskille for nordisk samarbeid. Russlands fullskala invasjon av Ukraina 24. februar 2022 har gitt en ny sikkerhetspolitisk virkelighet i Norden og i Europa. Finsk og svensk NATO-medlemskap blir viktig for norsk sikkerhet og for det nordiske samarbeidet.

Arbeidet i Norden generelt, og i regi av Nordisk ministerråd spesielt, er omfattende. Alle statsråder i regjeringen var gjennom formannskapsåret 2022 involvert på sine ansvarsområder. Alle departementer har bidratt i arbeidet med meldingen.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Åsmund Aukrust, Nils-Ole Foshaug, Eva Kristin Hansen og Rigmor Aasrud, fra Høyre, Hårek Elvenes, Ingjerd Schou, Erna Solberg og lederen Ine Eriksen Søreide, fra Senterpartiet, Marit Arnstad og Bengt Fasteraune, fra Fremskrittspartiet, Sylvi Listhaug og Christian Tybring-Gjedde, fra Sosialistisk Venstreparti, Ingrid Fiskaa, fra Rødt, Bjørnar Moxnes, fra Venstre, Guri Melby, og fra Kristelig Folkeparti, Dag-Inge Ulstein, viser til den foreliggende stortingsmeldingen, som i hovedsak redegjør for arbeidet under Norges formannskap i Nordisk ministerråd i 2022, herunder de overordnede prioriteringene og arbeidet med handlingsplanen for 2021–2022 og status for gjennomføringen av Ministerrådets Visjon 2030 om et grønt, konkurransedyktig og sosialt bærekraftig Norden. I tillegg tar meldingen kort for seg nordisk samarbeid innenfor utenriks- og sikkerhetspolitikk, forsvarspolitikk, nordisk samarbeid med de baltiske landene og arbeidet i de nordiske finansieringsinstitusjonene.

Komiteen viser til at det nordiske samarbeidet er omfattende, fra grønne transportkorridorer til felles arbeidsmarked, fra studentutveksling til felles kraftmarked, fra miljømerking til felles frølager på Svalbard, og ikke minst til nedbygging av grensehindre. Komiteen støtter de nordiske regjeringenes ambisjon om at Norden skal bli verdens mest integrerte og bærekraftige region.

Komiteen er kjent med at Norges formannskap i Nordisk ministerråd i 2022 hadde som overordnet mål å intensivere arbeide med Visjon 2030, øke tempoet i den grønne omstillingen og styrke Ministerrådet som organisasjon.

Komiteen understreker at det norske formannskapet sammenfalt i tid med Russlands fullskala invasjon av Ukraina 24. februar 2022. Komiteen viser til at Finlands og Sveriges søknader om NATO-medlemskap markerer et vannskille i nordisk samarbeid, og understreker det sikkerhetspolitiske alvoret vår region står overfor.

Komiteen tar for øvrig gjennomgangen i Meld. St. 16 (2022–2023) til etterretning.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av en samlet komité.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til meldingen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Meld. St. 16 (2022–2023) – Nordisk samarbeid – vedlegges protokollen.

Oslo, i utenriks- og forsvarskomiteen, den 23. mai 2023

Ine Eriksen Søreide

Ingjerd Schou

leder

ordfører