Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jone Blikra, Kirsti Leirtrø og Nils Kristen Sandtrøen, fra Høyre, Liv Kari Eskeland, Trond Helleland og Erlend Larsen, fra Senterpartiet, Geir Adelsten Iversen, Geir Inge Lien og lederen Erling Sande, fra Fremskrittspartiet, Morten Stordalen og Frank Edvard Sve, fra Sosialistisk Venstreparti, Mona Fagerås, og fra Venstre, André N. Skjelstad, viser til Representantforslag 8:194 S (2022–2023) fra stortingsrepresentantene Frank Edvard Sve, Morten Stordalen og Bård Hoksrud om bedre veisikkerhet.

Komiteen viser videre til statsrådens svarbrev av 26. april 2023. Brevet følger som vedlegg til denne innstillingen.

Komiteen merker seg at det i representantforslaget fremmes forslag som setter søkelys på veisikkerhet og planer for å redusere vedlikeholdsetterslepet, samt forslag om å omklassifisere fylkesveier med høyt trafikkgrunnlag til riksveier. Det fremmes også forslag om å gjennomgå håndbøkene for å få mer igjen for pengene samt å benytte teknologi for å bedre veisikkerheten.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre, merker seg at statsråden i sitt svarbrev viser til den pågående prosessen med Nasjonal transportplan som vil legges fram for Stortinget våren 2024, der Stortinget får anledning til å drøfte deler av forslaget. Videre viser statsråden til pågående prosesser i departement og direktorat som i noen grad imøtekommer forslagsstillernes intensjoner bak forslagene.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at håndbøkene for gang- og sykkelveiutbygging forenkles, slik at man får mer gang- og sykkelvei for pengene.»

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener at veienes beskaffenhet er noe av det som betyr mest for trafikksikkerheten. Disse medlemmer mener derfor at utbyggingen av hovedveinettet med møtefri vei med firefeltsstandard skal fortsette, og at vedlikeholdsetterslepet som preger store deler av veinettet, skal avvikles. Disse medlemmer viser til at staten aldri har tjent mer penger, og at Arbeiderparti–Senterparti-regjeringen i en slik situasjon vil tappe veisektoren for penger, fremstår som uholdbart. Antallet veiulykker er dessverre økende, og med en politisk utvikling der veiinvesteringene skal stoppe opp og vedlikeholdsetterslepet øker, er det grunn til å tro at denne utviklingen vil fortsette.

Disse medlemmer mener regjeringen prioriterer feil, og vil ha slutt på den offentlige sløsingen med offentlig unødvendig byråkrati og dyre symbolpolitiske klima- og miljøtiltak. Det er det offentliges ansvar å finansiere veisektoren, ikke bilistene gjennom enorme særavgifter og bompenger.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om en veisikkerhetspakke i forbindelse med statsbudsjettet for 2024.»

«Stortinget ber regjeringen legge til grunn at hovedveinettet skal utvikles med møtefrie firefeltsveier ved en årsdøgntrafikk over 6 000 kjøretøy.»

«Stortinget ber regjeringen sørge for en forpliktende tidsplan for å avvikle vedlikeholdsetterslepet på riksveinettet.»

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om at fylkesveier med høyt trafikkgrunnlag og næringsveier omklassifiseres til riksveier.»

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om mer ressurser til utbedring og modernisering av delstrekninger på riks- og fylkesveinettet.»

«Stortinget ber regjeringen prioritere at riks- og fylkesveier med møtende trafikk får forsterket oppmerking med både midt- og kantstripe, med en forpliktende tidsplan for gjennomføring.»