Innstilling fra utdannings- og forskningskomiteen om Samtykke til godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 28/2023 av 3. februar 2023 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EU) nr. 2019/128 om opprettelse av et europeisk senter for utvikling av yrkesrettet opplæring (Cedefop) og oppheving av rådsforordning (EØF) nr. 337/75

Søk
Til Stortinget

Sammendrag

I proposisjonen ber regjeringen om Stortingets samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 28/2023 av 3. februar 2023. EØS-komiteens beslutning er gjort med forbehold om Stortingets samtykke.

Forordning (EU) 2019/128 av 16. januar 2019 gjelder opprettelse av et europeisk senter for utvikling av yrkesrettet opplæring (Cedefop).

Siden gjennomføringen av EØS-komiteens beslutning vil ha flerårige budsjettmessige konsekvenser, er Stortingets samtykke til deltakelse i EØS-komiteens beslutning nødvendig, i samsvar med Grunnloven § 26 annet ledd.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Sigurd Myrvoll, Lise Selnes og Elise Waagen, fra Høyre, Margret Hagerup, Kari-Anne Jønnes og Jan Tore Sanner, fra Senterpartiet, Maren Grøthe og Marit Knutsdatter Strand, fra Fremskrittspartiet, Himanshu Gulati, fra Sosialistisk Venstreparti, Grete Wold, fra Rødt, lederen Hege Bae Nyholt, og fra Venstre, Abid Raja, viser til proposisjonen.

Komiteen viser til at Cedefop er et desentralisert EU-byrå med ansvar for å fremme og utvikle yrkesfaglig utdanning og opplæring. Senterets oppgaver omfatter å formidle kunnskap og erfaringer, bidra til politikkutvikling gjennom forskningsbaserte gjennomganger og legge til rette for kunnskapsdeling mellom EU og nasjonale aktører. Norge har deltatt i Cedefops aktiviteter gjennom en bilateral avtale siden 1996.

Fag- og yrkesopplæring er et fagområde innen kunnskapssektoren hvor internasjonalt samarbeid er og vil bli viktig for å løse store samfunnsutfordringer.

Komiteen viser til proposisjonen og forslaget om at Norge slutter seg til forordning (EU) 2019/128 av 16. januar 2019, som innebærer at deltakelse i Cedefop innlemmes i EØS-avtalen og i praksis vil bety en videreføring av deltakelsen som er nedfelt i den bilaterale avtalen.

Komiteen merker seg at en videreføring av norsk deltakelse i Cedefop er relevant fordi byrået samler og utarbeider kunnskapsgrunnlag om utviklingen innen fag- og yrkesopplæring og sammenligner dette på tvers av EUs medlemsstater samt Island og Norge. Dette gir verdifull informasjon og kunnskap om feltet. Samtidig vil deltakelse signalisere at Norge følger den europeiske utviklingen på området og tar del i politikkutvikling og erfaringsutveksling. Deltakelse vil også gi norske aktører fortsatt tilgang til nettverk, konferanser og arrangementer hvor norsk fag- og yrkesopplæring kan synliggjøres.

Uttalelse fra utenriks- og forsvarskomiteen

Utdannings- og forskningskomiteen avga den 9. mai 2023 foreløpig innstilling til saken. Innstillingen ble sendt utenriks- og forsvarskomiteen til uttalelse. Utenriks- og forsvarskomiteen svarer i sitt brev datert 16. mai 2023 følgende:

«Utenriks- og forsvarskomiteen viser til utdannings- og forskningskomiteens utkast til innstilling vedrørende Prop. 75 S (2022–2023) Samtykke til godkjennelse av EØS-komiteens om opprettelse av et europeisk senter for utvikling av yrkesrettet opplæring (Cedefop) og oppheving av rådsforordning, og har ingen ytterligere merknader.»

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av en samlet komité.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Stortinget samtykker i godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 28/2023 av 3. februar 2023 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EU) nr. 2019/128 om opprettelse av et europeisk senter for utvikling av yrkesrettet opplæring (Cedefop) og oppheving av rådsforordning (EØF) nr. 337/75.

Oslo, i utdannings- og forskningskomiteen, den 25. mai 2023

Hege Bae Nyholt

Lise Selnes

leder

ordfører