Stortinget - Møte onsdag den 31. mai 1995

Dato: 31.05.1995

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 22

Hallgrim Berg (H): Eg skal få stilla eit anna spørsmål til den vørde kulturministeren:

Den Norske Opera treng nybygg snarast.

Kva vil statsråden gjera for å motverka at ein lokaliseringsstrid internt i Oslo by skal hindra eller utsetja gjennomføringa av denne viktige nasjonale kulturoppgåva?

Statsråd Åse Kleveland: Etter bestemmelser i plan- og bygningsloven skal det ved tiltak av den størrelse som en ny opera er, gjennomføres en konsekvensutredning av de forskjellige tomtealternativene.

Regjeringen besluttet derfor å igangsette en konsekvensutredning. Administrasjonsdepartementet som fagdepartement gav Statsbygg i oppdrag å foreta en konsekvensutredning av tre alternativer: Vestbanen, utbygging av den eksisterende operaen i Folketeaterbygningen og Bjørvika.

Konsekvensutredningen hadde høringsfrist til 1. april 1995. Administrasjonsdepartementet er som fagdepartement i henhold til plan- og bygningsloven § 33-6 tildelt ansvaret for å avgjøre om utredningsplikten er oppfylt. Administrasjonsdepartementet tar sikte på å svare på dette ca 1. september.

Når utredningsplikten er oppfylt, vil byggesaken bli overført til Kulturdepartementet for videre oppfølging.

Kulturdepartementets oppgave i saken er å vurdere behovene til en moderne og fremtidsrettet norsk nasjonalopera og se på hvilke muligheter vi har til å tilfredsstille disse i de nærmeste årene. Kravene gjelder økonomi, både investering og drift, kunstnerisk standard og profil, romprogramkrav og hvordan vi gjennom god arkitektur kan gjøre operaen til en viktig del av bybildet og naturlig tilgjengelig for alle publikumsgrupper.

I dette arbeidet er det viktig å være bevisst forpliktelsene som følger av at det er Norges nasjonalopera som skal bygges. Landets befolkning skal kunne identifisere seg med og ha et forhold til operaen, på samme måte som den har til Nationaltheatret og Nasjonalgalleriet.

Den lokaliseringsstrid representanten Berg viser til, springer ikke ut av Kulturdepartementets arbeid med saken. Vi vil i det videre arbeidet for å få bygd en ny opera i Oslo konsentrere oss om behovene til den norske nasjonaloperaen og det publikum den skal betjene, og påse at det er disse hensyn som veier tyngst i arbeidet med å skaffe nybygg til Den Norske Opera.

Hallgrim Berg (H): Eg må seia eg er svært glad for det svaret statsråden no gav, der ho la vekt på at dette er ei nasjonal sak der dei nasjonale og kunstnarlege omsyna sjølvsagt må vega meir enn partipolitisk kiv og strid det måtte vera i Oslo by.

Eg reiste denne saka om nybygg for Operaen så tidleg som hausten 1989 her i Stortinget, og våren 1993 gjekk partiet Høgre inn for å fremja denne saka og bestemte seg alt då for Vestbanen som naturleg tomt fordi det er den beste staden. Det er bl.a. den staden der det vil koma mest publikum, og der subsidiebehovet vil bli minst.

Eg er så langt nøgd med svaret og stolar på statsråden sitt sunne skjøn i denne saka. Ho skal få all støtte frå partiet Høgre for å få til den løysinga som nasjonen og Operaen sjølv er best tent med.