Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 4. november 1998 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Jan Johnsen (H): Jeg har følgende spørsmål til helseministeren:

«Hvis en livsfarlig pandemi slår til i Norge, vil det ikke være mulig å få kjøpt vaksine på verdensmarkedet. Det er derfor viktig å starte vaksineproduksjon i en normalsituasjon. Når pandemien er her, vil det være for sent å lære seg det. Vi har i dag en nyopprettet vaksinefabrikk som kan produsere ca. 350 000 doser.

Vil statsråden sørge for at vi kan starte produksjon av influensavaksine, slik at vi er forberedt når pandemien slår til?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: En influensapandemi kan oppstå når det opptrer et helt nytt influensavirus som menneskene ikke har immunitet mot. Slike nye virus har opptrådt fire ganger i løpet av dette århundret. I løpet av de siste 50 år var asiasyken i 1957 og hongkongsyken i 1968 slike pandemier, og spanskesyken i 1918 er den alvorligste influensapandemi man kjenner.

Før det nye influensavirus opptrer og gir sykdom, er det ikke mulig å gjette hvordan neste pandemivirus vil se ut. Det er derfor ikke mulig for noen vaksineprodusent å starte vaksineproduksjon før et nytt virus har gitt de første sykdomstilfeller.

Vanligvis har nye influensavirus først opptrådt i Kina eller andre deler av Sørøst-Asia. Hittil har det tatt et halvt til ett år før sykdommen har nådd vår del av verden. Det er denne perioden man har til å utvikle og produsere vaksine mot det aktuelle influensaviruset. Enkelte ganger har pandemien gått i flere bølger, slik at også en vaksine som er klar noe senere, kan få betydelig forebyggende effekt. Norge har så langt basert sin beredskap mot influensa på import av vaksine fra utlandet.

«Fabrikken» det henvises til, er de nybygde lokaler beregnet til vaksineproduksjon ved Statens institutt for folkehelse. Der er det meningen å produsere influensavaksine, først og fremst med tanke på faglig og produksjonsmessig beredskap, eksempelvis for en pandemisituasjon. Forberedelsene til produksjon av influensavaksine kan starte så fort produksjonen av meningokokk B-vaksine er godt i gang, sannsynligvis mot slutten av neste år – dette fordi det har vært hensiktsmessig for Folkehelsen å konsentrere arbeidet om produksjon av en type vaksine før en setter i gang arbeidet med produksjon av influensavaksinen.

Fra årsskiftet 1997-98 har for øvrig Statens institutt for folkehelse i samarbeid med Statens helsetilsyn startet utarbeidelsen av en nasjonal beredskapsplan mot influensapandemier.

Norge er allerede i dag knyttet opp til det WHO-baserte overvåkingssystem som skal varsle om en truende influensapandemi.

Planen skal legge til rette for best mulig forebygging og behandling av befolkningen ved en eventuell pandemi ved bl.a. å sikre tilgang på vaksine og medikamenter mot influensaen og dens komplikasjoner. Den vil også ta for seg de omprioriteringer innen helsevesenet som det kan bli behov for under en alvorlig pandemi.

Ved en omfattende pandemi vil mange viktige samfunnsfunksjoner kunne påvirkes. Beredskapen og dermed planene for de mest alvorlige scenarioer må derfor være meget omfattende.

Arbeidet med dette plandokumentet er forutsatt sluttført innen 1. juli neste år.

Jan Johnsen (H): Jeg takker ministeren for svaret, som jeg synes var fyllestgjørende og greit. Jeg vil bare ha én presisering: Har jeg forstått det riktig når jeg oppfatter ministeren slik at man vil gå i gang med produksjonen av denne influensavaksinen som han nevner, når produksjon av vaksinen mot hjernehinnebetennelse er ferdig, og at strategien for beredskapen da blir lagt for en eventuell ny pandemi?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Ja, arbeidet med en omfattende beredskapsplan for denne type tilfeller er allerede igangsatt og vil som nevnt bli sluttført midt i neste år. Når det gjelder spørsmålet om produksjon i Norge av vaksine mot influensa, er Folkehelsens opplegg at man så snart man har kommet skikkelig i gang med meningokokk B-vaksineproduksjonen, vil starte arbeidet med produksjon av en slik influensavaksine.

Jan Johnsen (H): Jeg takker igjen for svaret, og jeg er blitt overbevist om at den situasjonen som jeg har nevnt, har Regjeringen og Folkehelsen tatt alvorlig og er i full gang med å skaffe beredskap for. Det er betryggende for oss som – i alle fall foreløpig – har vært så heldige å gå klar av de store pandemiene.

: