Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 6. februar 2002 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Inga Marte Thorkildsen (SV): «Hustad leir, Forskolen for sivile vernepliktige, er vedtatt nedlagt uten den på forhånd varslede evaluering av skolen, og uten at de berørte i det hele tatt ble konferert. Forskolen har bygd opp en unik kompetanse som nå vil forsvinne, og de vernepliktige mister et tilbud som er viktigere enn noensinne, nemlig hvordan man kan løse konflikter ved hjelp av ikke-voldelige midler.

Hvordan vil statsråden forklare et slikt vedtak, og hvordan vil man sikre en kvalitativt bedre opplæring i framtida?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Internatskolen for de sivile vernepliktige på Hustad ble foreslått nedlagt i St.prp. nr. 1 for 2001-2002, framlagt av regjeringen Stoltenberg og fulgt opp av regjeringen Bondevik. Forslaget ble vedtatt av et bredt flertall i Stortinget.

For meg er det tre ting som er viktige i denne saken. Vi skal sørge for at vernepliktige fra alle deler av landet blir behandlet likt. Vi skal sørge for at pengene blir brukt på best mulig måte, og vi skal ha en kvalitativt god undervisning i voldsforebyggende tjeneste.

Internatskolen på Hustad innebærer et fire uker langt opphold for sivile vernepliktige fra de nordligste fylkene og fra Vestlandet. De vernepliktige fra Østlandet er ikke omfattet av en slik opplæring, hvilket i seg selv er problematisk. I tillegg har det vist seg at skolen ikke har kunnet gi undervisning som er allment tjenesteforberedende, fordi sivile vernepliktige avgis til et stort mangfold av tjenesteoppdrag.

Departementet bebudet derfor i St.meld. nr. 22 for 1995-1996 en vurdering av forskolens fremtidige omfang og funksjon. Stortinget gav sin tilslutning til dette. Dette ble også skolens ansatte informert om. De ansatte ble i tillegg informert i forbindelse med framleggelsen av St.prp. nr. 1 i oktober 2001.

En relevant problemstilling i denne sammenhengen er at internatskoleundervisning beslaglegger for mye av de få ressursene vi har i siviltjenestesektoren. Internatskoleundervisning er i seg selv en dyr undervisningsform. Samtidig eksisterer det en kø av sivile vernepliktige som venter på å avtjene sin verneplikt.

De midlene vi sparer ved å legge ned internatskolen, skal brukes til å korte ned køen, slik at de sivile vernepliktige i størst mulig utstrekning skal kunne få gjøre sin tjeneste samtidig med sine jevnaldrende i Forsvaret.

Dernest skal det nå under ledelse av Justisdepartementet utarbeides et nytt undervisningsopplegg for den voldsforebyggende tjenesten ved Hustad. Undervisningen skal baseres på korte kurs og seminarer rettet direkte mot de sivile vernepliktige som faktisk skal gjøre voldsforebyggende tjeneste. Erfaringen fra Østlandet, hvor Siviltjenesteadministrasjonen på Dillingøy har etablert det suksessfulle voldsforebyggende prosjektet «Bypass», viser at denne undervisningsformen kan gi en kvalitativt særs god voldsforebyggende tjeneste. Sentralt personell ved skolen vil videreføre sitt arbeid innenfor volds- og konfliktforebyggende arbeid, hvilket vil være verdifullt ved utformingen og gjennomføringen av det framtidige undervisningsopplegget for denne tjenestesektoren.

Inga Marte Thorkildsen (SV): Jeg har veldig stor forståelse for frustrasjonen til de ansatte ved Hustad leir over at de føler at de ikke er blitt tatt med i denne prosessen. Jeg syns det hadde vært mer ryddig om dette ikke hadde vært fremmet som et budsjettforslag, og at vi hadde hatt muligheten til å ha en debatt om denne skolens framtid. Jeg syns på en måte at det er trist at man ikke på forhånd kan varsle noen om et så dramatisk forslag, som da også dessverre ble vedtatt. Jeg skulle ønske at statsråden ville tenke seg om en gang til og foreta en evaluering og så komme tilbake til dette i revidert nasjonalbudsjett.

Statsråd Odd Einar Dørum: Nå er det et faktum at saken allerede er behandlet av Stortinget og har fått tilslutning av et bredt flertall. Det er også slik at evalueringen kom til uttrykk i Justisdepartementets statsbudsjettsproposisjon. Når saken blir gjort til gjenstand for politisk behandling innenfor rammen av statsbudsjettet, er det visse bestemte begrensninger for offentliggjøring av forslaget. De ansatte ble derfor orientert på det tidligst mulige tidspunkt. Men jeg har understreket, og gjentar gjerne, at vi er opptatt av å beholde viktig kompetanse. Derfor vil både rektor og biblioteket, inkludert bibliotekaren, bli beholdt ved Hustad. Det vil si at oppsigelsene ved Hustad rammer åtte av i alt elleve stillinger, mens det i tillegg allerede er 40 stillinger ved administrasjonen som videreføres. Det er nettopp den kompetansen vi har, som vil bli brukt for å sikre kvaliteten rettet mot den type erfaringer som jeg beskrev når det gjelder «Bypass»-prosjektet, og som hører til under administrasjonen på Dillingøy.

Inga Marte Thorkildsen (SV): De sivile vernepliktige er vel ikke de som opp gjennom åra har fått mest penger, og jeg syns det er synd at man bruker økonomiske argumenter for å legge ned forskolen, for det er det jeg oppfatter som det mest tungtveiende argumentet som blir brukt fra departementets side.

I VG i går stod det at 75 000 elever utsettes for mobbing i den norske skolen. En veldig viktig del av arbeidet ved forskolen og VOKT-linja har vært å forberede unge menn som er der av ikkevoldsoverbevisningsgrunner, og som kan gjøre et viktig arbeid i skolene for å forebygge mobbing.

I tillegg mener jeg det er spesielt relevant i disse dager å jobbe på et ikkevoldelig plan og drive konfliktløsning på et ikkevoldelig plan. Jeg er spent på hva som kommer av alternative undervisningsopplegg for denne gruppa. Jeg håper at departementet kan ivareta den kompetansen som nå er bygd opp, og få til et skikkelig opplegg i skolen hva gjelder antimobbingtiltak og ikkevoldelige tiltak.

Statsråd Odd Einar Dørum: Vi beholder kompetansen ved Hustad. Jeg har nevnt både rektor og bibliotek, og vi vil ta med oss erfaringer fra Dillingøy som nettopp er kommet til uttrykk i «Bypass»-prosjektet, og som jeg også har kjennskap til fra min tidligere tilværelse både som Oslo-borger og som stortingsrepresentant for Oslo. Det er nettopp den type erfaringer vi vil ta med oss, for vi tror de er særdeles nyttige. Jeg er enig med representanten i at alle gode krefter, også sivile tjenestepliktige, skal få lov til å ta del i det arbeidet som her blir skissert, nemlig å forebygge vold.

: