Stortinget - Møte onsdag den 6. februar 2002 kl. 10

Dato: 06.02.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Anne Helen Rui (A): «Ansatte ved Hof fengsel er oppgitte over bemanningssituasjonen ved institusjonen. Fortsatt er det kun to nattevakter som skal passe på 108 innsatte.

Mener statsråden at dette er tilstrekkelig bemanning?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Kriminalomsorgen har 57 forskjellige driftsenheter som består av fengsler, frigangsavdelinger og overgangsboliger med svært forskjellig sikkerhetsnivå og regimer. I tillegg til disse 57 kommer en rekke friomsorgskontorer med underkontorer. Forut for at en person som er dømt til ubetinget fengselsstraff, settes inn til domssoning, foretas en vurdering av hvor innsettelse skal skje. Vurderingen skjer med utgangspunkt i gjeldende regler der faktorer som type lovovertredelse, domslengde, eventuelle tidligere straffbare forhold, personlige forhold, sikkerhet osv. teller. Ut fra sviktstatistikken er det tydelig at det gjøres gjennomgående gode vurderinger før noen gis soning i åpen anstalt. Fengsler av den type som Hof representerer, har tradisjonelt tatt imot personer som er dømt for overtredelse av veitrafikkloven, herunder promillekjøring og fartsoverskridelse. De senere årene har fengslet også tatt imot domssonere med korte dommer som er dømt for annen type lovovertredelse, bl.a. overtredelse av legemiddelloven. Gjennomsnittlig domslengde er én måned og tre uker.

Gjennomsnittlig belegg ved Hof har de senere årene vært 67 pst. av ordinær soningskapasitet, dvs. 72 innsatte. I fjor steg tallet noe, til 78 pst. Dette tilsvarer et gjennomsnitt på 85 innsatte. Dette indikerer også at man foretar en kraftig selektering for ikke å utfordre sikkerhetsnivået.

Press på lukkede plasser i regionen har enkelte ganger medført at fengselsledelsen har måttet overføre innsatte fra fengsler med høyt sikkerhetsnivå til Hof fengsel. Dette har i de fleste tilfeller ikke medført spesielle problemer for fengslet. I tilfelle problemer oppstår, prøver fengslet å få overført innsatte til andre fengsler med et høyere sikkerhetsnivå.

Totalt antall stillinger ved fengslet er 36. Flesteparten av de tilsatte har fengselsfaglig eller håndverksfaglig utdanning. Under forutsetning av at Hof fengsel kan fortsette med å ta imot den type innsatte som de gjennomgående hittil har tatt imot, finner jeg det sikkerhetsmessig forsvarlig med dagens nattbemanning ved Hof.

Anne Helen Rui (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg er klar over at det foregår en selektering, og at det er et annet klientell enn det Hof fengsel var bygd for. Men man kan jo tenke seg ekstraordinære situasjoner, f.eks. ved sykdom og ved brann. Da synes jeg at to personer er lite. Jeg kan imidlertid ikke se at det finnes retningslinjer for hvor mange ansatte det bør være på et visst antall innsatte ved de forskjellige kategorier fengsel. Kunne statsråden tenke seg å ta initiativ for å lage noen slike retningslinjer?

Statsråd Odd Einar Dørum: Det foretas kontinuerlig en vurdering av både soningsbehov og sikkerhetsbehov, som Kriminalomsorgen har ansvaret for, og som ligger under de seks regioner. Ser vi f.eks. på institusjoner som Ilseng, Hof, Sandeid og Verdal i sammenheng, vil man konstatere at bemanningen er omtrent den samme. Det er jo basert på at vi innenfor den totale kriminalomsorg skal foreta en meget grundig vurdering av hvem som ender hvor. Basert på dette og basert på de erfaringer vi har, vil jeg nå holde meg til den måten som man jobber med disse spørsmålene på. Jeg stoler på det skjønnet som utøves lokalt. Jeg må også tilføye: Jeg har i møte med ansatte i fengselsvesenet, senest i går i Kristiansand, opplevd at dette er svært motiverte og flinke mennesker som også har en betydelig evne til å løse praktiske utfordringer og samarbeide med andre instanser. Så når det gjelder spørsmålet om bemanningssituasjonen ved Hof, som jeg tidligere har besvart, føler jeg at sikkerhetsnivået er tilstrekkelig, og jeg vil styre etter de bemanningsregler og spilleregler som vi har gjort så langt.