Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 6. februar 2002 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Torbjørn Andersen (FrP): Jeg skal få stille justisministeren følgende spørsmål:

«Narkotikaproblemet er stort i Arendal. Mange foreldre bringes til sammenbruddets rand når de oppdager at deres barn er kommet i kontakt med narkotiske stoffer. Tilgangen på narkotisk stoff skal være det minste problem i Arendal. Fra ulike kilder er informasjonen at enkelte innvandrermiljøer står for en vesentlig del av omsetningen av slike illegale stoffer i Arendal. Dette er urovekkende opplysninger.

Hva er statsråden syn på denne situasjonen?»

Statsråd Odd Einar Dørum: I likhet med andre steder i landet er narkotikaproblemet i Arendal bekymringsfullt. Politidirektoratet opplyser imidlertid at Arendal ikke skiller seg spesielt ut sammenliknet med andre byer i landet. Den registrerte narkotikakriminaliteten er relativt sett som landsgjennomsnittet pr. 1 000 innbygger. Arendal-området ligger imidlertid utsatt til, med bl.a. nær beliggenhet til Kristiansand og havneforbindelse til kontinentet.

I Arendal har man sett det som en formålstjenlig strategi å uroe og «stresse» misbrukermiljøene. Hensikten er å dempe spredning av narkotika og hindre rekruttering til miljøene. Denne satsingen har gitt politiet inngående kjennskap til aktuelle personer, trender og miljøer. Uniformert politi brukes i større grad enn tidligere.

Politidirektoratet har ved henvendelse til Agder politidistrikt fått opplyst at politiet i Arendal ikke har noe belegg for påstanden om at enkelte innvandrermiljøer står for en vesentlig del av omsetningen av narkotika i distriktet. Politiet i Agder følger utviklingen nøye, og jeg har full tillit til at narkotikabekjempelsen i Arendal er gitt høy prioritet – både når det gjelder forebyggende arbeid og oppfølging av straffbare forhold.

Det generelle bildet er i alle tilfeller bekymringsfullt. Det er klare indikasjoner på negative utviklingstrekk når det gjelder ungdomsgruppers forhold til narkotika. Både i Arendal og landet for øvrig registrerer politiet at ungdom ofte bagatelliserer sitt forhold til narkotikabruk. På bakgrunn av disse utviklingstendensene og de store sosiale og helsemessige skadene som narkotikabruk medfører, har Regjeringen nylig nedsatt et statssekretærutvalg som innen kort tid skal legge fram tiltak på sentrale områder for å styrke arbeidet mot rusmisbruk.

Etter Regjeringens syn må kampen mot narkotika bekjempes på to fronter samtidig – vi må hindre tilgangen på narkotiske stoffer, og vi må stoppe nyrekrutteringen.

I tråd med Regjeringens satsing på barn og unge vil vi styrke den samlede, forebyggende innsatsen for å hindre nyrekruttering. Forebyggende og holdningsskapende politiarbeid skal i denne forbindelse være høyt prioritert, noe som også vil framgå av handlingsplanen mot narkotika, som Politidirektoratet vil ha ferdigstilt innen mars 2002. Det er viktig at bekymrede foreldre får møte lokalt politi. Jeg vil derfor gå inn for at alle foreldrene på ungdomsskoletrinnet, fortrinnsvis 8. klasse, på et fellesmøte skal kunne få informasjon om narkotikasituasjonen lokalt og hvilken rolle foreldrene kan spille for å forhindre narkotikaondet.

Eirin Faldet hadde her overtatt presidentplassen.

Torbjørn Andersen (FrP): Jeg takker statsråden for svaret.

Bakgrunnen for at jeg tar opp denne saken, er bl.a. henvendelser fra stadig flere fortvilte foreldre fra Agder som rett og slett ikke lenger makter sine barns rusmisbruk. Det gjør ofte et sterkt inntrykk på meg å komme såpass nær innpå de tragediene som utspiller seg i kjølvannet av at både Arendal og hele landet for øvrig nå formelig flommer over av narkotiske stoffer. Jeg syns det blir gjort altfor lite for å stoppe tilgjengeligheten. Resultatet er at stadig flere ungdommer og norske familier får lagt sine liv i ruiner. Er det ikke nå på tide å satse på å ta bakmennene, de som virkelig profitterer på andres elendighet i denne sammenheng?

Statsråd Odd Einar Dørum: Både representanten og jeg deler bekymringen for det som foreldre her opplever. Jeg har møtt det personlig. Jeg vet hvordan det oppleves. Det var derfor jeg understreket så sterkt at man skulle komme inn i skolen for å gi informasjon, slik at foreldre kan mobiliseres til å gjøre det de kan.

Så retter selvfølgelig representanten søkelyset mot politi og spesielt mot bakmenn. Man har nå fått igang den enheten som heter Catch, som nettopp skal gå etter bakmennene i organisert kriminalitet. Jeg fikk senest i går, ved besøk i Agder politidistrikt, bekreftelse på at distriktet er svært opptatt av å gå etter bakmenn når det gjelder narkotikaomsetning. Det er ingen tvil om at vi finner disse bakmennene representert i kosovoalbanske miljø. Det er det ingen grunn til å legge skjul på, ingen grunn til å pakke inn. Det er slik det er. Men det er mitt inntrykk at politiet har lagt trykk på disse gruppene, at de har nådd langt i sitt arbeid, og at de prioriterer det. Jeg syns det er positivt å kunne si det, for på dette punkt deler representanten og undertegnede, som skal gi uttrykk for Regjeringens syn, samme syn på både det som må skje forebyggende, og det som skal skje for å bekjempe ondet ved å ta bakmennene.

Torbjørn Andersen (FrP): Jeg takker for svaret, men jeg mener at vi her i landet altfor lenge har vært altfor passive i vårt forhold til å bekjempe kriminelle utenlandske miljøer, innvandrermiljøer, som vi vet har hånd om tilnærmet all narkotikaomsetning og illegal import i Norge. Disse innvandrerdominerte kriminelle miljøene er en stor utfordring. Her i Norge tror jeg vi ennå ikke har forstått hvor godt organisert og farlige disse bakmennene i den illegale narkotikahandelen egentlig er. Det er for galt at mange av redsel for å få rettet beskyldninger mot seg om å spre fremmedfrykt og rasisme, blir tilbakeholdne med å påpeke innvandrernes negative rolle som sådan i denne sammenheng.

Mitt spørsmål er: Det bør vel ikke være slik, når det gjelder negative ting vi kan knytte til innvandrermiljøer, at man av frykt for å bli beskyldt for å spre rasisme og fremmedfrykt lar være å ta del i den debatten?

Statsråd Odd Einar Dørum: La meg uttrykke det på folkelig norsk, som jeg både som stortingsrepresentant og statsråd har gjort tidligere: En drittsekk er en drittsekk helt uavhengig av hudfarge og bakgrunn. Jeg har aldri lagt skjul på at vi i kosovoalbanske miljøer finner noe av kjernen i narkotikaomsetningen. Men av den grunn kan vi ikke si at det gjelder alle. Det gjelder en avgrenset gruppe. Denne avgrensede gruppen av borgere som misbruker tilliten til medborgere med både kosovoalbansk bakgrunn og annen bakgrunn, skal selvfølgelig bekjempes med alle de midler politiet står for. Derfor var jeg særdeles engasjert i min forrige periode som justisminister for å få ekstraordinære etterforskningsmetoder for politiet, og jeg vet at politiet nå har nytte av disse metodene i Agder. Jeg kan forsikre representanten om at dette er noe jeg vil følge nøye, for jeg deler hans bekymring for Arendal og Arendals tilknytning til Kristiansand og innfallsporten til kontinentet.

Men en hyggelig melding til representanten er det vi skal gjøre ved å møte foreldrene i 8.-klasse, for jeg syns det er viktig å ta foreldrenes uro på alvor slik at de blir med oss i kampen mot dette.

: