Stortinget - Møte tirsdag den 20. desember 2005 kl. 10

Dato: 20.12.2005

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant John Ingolf Alvheim

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Det var med stor sorg vi i Stortinget mottok budskapet om at John Ingolf Alvheim gikk bort den 5. desember.

John Alvheim ble innvalgt på Stortinget i 1989, 59 år gammel. For mange er dette en fase av livet da man trapper ned sin yrkeskarriere og begynner å se hen til hvordan man skal tilrettelegge tilværelsen som pensjonist. For John Alvheim ble dette imidlertid en begynnelse. Alvheims arbeidsliv etter fylte 60 år ble derfor så langt fra noen nedtrapping. Tvert imot ble det en kontinuerlig opptrapping. Han sparte seg aldri, han ofret sin egen helse, og her ligger kanskje svaret på hvorfor han ikke fikk anledning til å nyte sin vel fortjente pensjonisttilværelse.

Vervet som medlem av landets nasjonalforsamling gav ham mulighet til å arbeide for sine hjertesaker. Hans politiske livsgjerning ble å fremme sine visjoner om endringer av helsevesen og sosialomsorg – og å forankre visjonene i politiske vedtak for at de kunne omsettes til praktisk politikk.

John Alvheim var en av de mest markante skikkelser i norsk politikk de siste ti år. Hans innsats for de syke og svake gjennom sine nær 16 år i Stortingets sosialkomite, først som medlem, deretter som nestleder og i de siste åtte år som leder, har satt varige spor i Stortinget og i det norske samfunnet. Hans sterke engasjement og utrettelige innsats vil bli husket. Mange er de i vårt vidstrakte land som takker John Alvheim for at de fikk et bedre liv, etter at han brukte tid og krefter på å fremme deres sak.

Hans brennende engasjement kombinert med en sterk gudstro gav ham styrke som gjorde at han holdt ut der andre ville ha gitt opp. John Alvheim var en politiker som betød en forskjell – i den forstand at mye ville ha forblitt ugjort hvis det ikke var for John Alvheim. Således er han et forbilde og en kilde til inspirasjon for oss alle, også etter sin bortgang.

John Alvheim var dypt religiøs, og hans naturlige politiske valg var Kristelig Folkeparti. Men forskjellige omstendigheter medførte at han forlot Kristelig Folkeparti og noen tid senere meldte seg inn i Fremskrittspartiet i 1984, et parti han i høy grad var med på å forme og gjøre til det partiet det er i dag. Partiets helse- og sosialpolitikk er i høy grad John Alvheims fortjeneste.

Som så mange av dem som har satt spor etter seg i norsk samfunnsliv, kom også John Alvheim fra små kår. Han ble født i 1930 – året etter det store børskrakket i New York, som gav gjenlyd i mange land, også i Norge. Oppveksten i de harde 30-årene under fattigslige forhold formet John Alvheim og gav ham styrke, medfølelse, forståelse og engasjement for dem som var dårligere stilt enn ham selv.

John Alvheims kunnskap og innlevelse gjorde at han ofte brukte sterke ord i sine uttalelser, i innlegg og debatter. Han var rystet, han var sjokkert når han beskrev situasjoner fra virkeligheten som han opplevde som sterkt urimelige, ikke på egne vegne, men på andres vegne. Når han i TV-ruta virket sint, var han i virkeligheten fortvilet på vegne av samfunnet fordi det var uakseptable mangler og vanskelige situasjoner for mennesker i helsevesenet og eldreomsorgen.

Under valgkampen tidligere i år var han klart svekket, men det stoppet ham ikke fra å gjøre en innsats andre kunne misunne ham. John Alvheim var ustoppelig, bokstavelig talt inntil det siste.

Stortingsrepresentant John Alvheim nøt respekt og fikk venner i alle politiske partier. Mange er de som føler seg fattige ved hans bortgang, og som vil savne det varme medmennesket og den hardt arbeidende politikeren med det store hjertet.

Vi minnes ham med dyp respekt og i takknemlighet for hans arbeid i Stortinget og lyser fred over John Ingolf Alvheims minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Statsråd Liv Signe Navarsete overbrakte 1 kgl. proposisjon (se under Referat).

Presidenten: Representanten Jan Tore Sanner vil fremsette et privat forslag.

Jan Tore Sanner (H) [10:09:15]: På vegne av stortingsrepresentantene Torbjørn Hansen, Petter Løvik, Bent Høie og meg selv fremmes forslag om innføring av plikt til forenklet kunngjøring av offentlige innkjøp under grensen for anbudsplikt.

Thorbjørn Jagland hadde her overtatt presidentplassen.

Presidenten: Forslaget vil bli behandlet på reglementsmessig måte.