Stortinget - Møte tirsdag den 4. april 2006 kl. 10

Dato: 04.04.2006

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Gunnar Halvorsen

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Gunnar Halvorsen døde 6. mars, bare 60 år gammel.

Gunnar Halvorsen var født 24. juli 1945 i Arendal. Etter utdannelse til elektroinstallatør drev han eget firma, og i 1973 etablerte han en elektrisk forretning i Åmli sentrum.

Han hadde også i ung alder interesse av Forsvaret, kom tidlig med i Heimevernet og utdannet seg som befal. Han var leder i skytterlaget 1970–1979, og i perioden 1985–1994 tjenestegjorde han som kaptein og områdesjef.

Gunnar Halvorsen kom som ungdom med i aktiv politikk og var medlem av Åmli kommunestyre 1967–1983 og ordfører fra 1979. Han var til like medlem av Aust-Agder fylkesting 1975–1993. Han var i mange år leder av Åmli Arbeiderparti og nestleder i Aust-Agder Arbeiderparti.

Han var vararepresentant til Stortinget i to perioder, fra 1985 til 1993, før han kom inn på Stortinget som fast representant.

Som stortingsrepresentant og politiker var Gunnar Halvorsen opptatt av Forsvarets ve og vel. Han skulle da også tilbringe åtte av sine tolv år på Stortinget nettopp i forsvarskomiteen. Dette var en periode preget av store forandringer i NATO, av en ny internasjonal terrorisme og av store omstillinger i Forsvaret. Dette skulle føre til vanskelige veivalg for forsvarskomiteen, og mange lokalsamfunn og enkeltpersoner opplevde prosessen som smertefull. For Gunnar Halvorsen ble det også en periode med kamp for et folkeforsvar og for de nære ting, noe hans glødende og utrettelige innsats for å beholde militære anlegg på Sørlandet viste.

Han var aktiv deltaker i Nordisk Råd og i NATOs parlamentarikerforsamlinger. I 1994 var han delegat til FNs generalforsamling.

Gunnar var et lojalt medlem av sin stortingsgruppe, men han var allikevel aldri redd for å si fra når han var uenig. Han hadde egne meninger, som ikke alltid tilhørte flertallet, eller som nødvendigvis var politisk korrekte, som da han på tampen av sin tid på Stortinget ville endre verneplikten, og som da han foreslo en sperregrense på 4 pst. for et politisk parti for å komme inn på Stortinget.

Ikke bare stortingskolleger, men også mange ansatte på Stortinget kjente og opplevde Gunnar Halvorsen som en god venn. Han hadde et bredt kontaktnett, og han engasjerte seg så vel i saker som skjedde på Stortinget, som i lokalsamfunnet. Han likte å diskutere, det være seg på Løvebakken, i internasjonal sammenheng eller – ikke minst – på samlingsstedet, bensinstasjonen, i bygda Åmli i Aust-Agder.

Mens Gunnar Halvorsen hadde det travelt som representant på Stortinget, var det kona Gjertrud og sønnen Dag som styrte butikken i Åmli. Etter at han trådte ut av Stortinget i 2005, gledet han seg til endelig å få bruke mer tid hjemme sammen med familien og i butikken. Og det siste halvåret var det ofte det smilende fjeset til Gunnar kundene møtte bak disken. Dessverre skulle tiden han fikk, bli så altfor kort.

Vi minnes Gunnar Halvorsen og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representanten Bård Hoksrud vil framsette et privat forslag.

Bård Hoksrud (FrP) [10:06:08]: På vegne av representanten Øyvind Halleraker og meg selv vil jeg få framsette Dokument nr. 8-forslag om dispensasjon fra yrkestransportlova for personer over 70 år.

Presidenten: Forslaget vil bli behandlet på reglementsmessig måte.