Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Representantforslag fra stortingsrepresentant Heikki Eidsvoll Holmås om å slutte å bruke biodrivstoff basert på palmeolje

Dette dokument

  • Dokument 8:60 S (2015–2016)
  • Dato: 02.03.2016
  • Sidetall: 1
  • PDF

Innhold

Til Stortinget

Det fremkommer på Dagsrevyen 22. januar 2016 at palmeoljeprodukter som ikke er garantert avskogingsfrie, inngår som en del av biodrivstoffet som selges av bensinstasjonene i Norge. PFAD (Palm fatty acid distillate) regnes av Miljødirektoratet som «rester fra produksjonsprosessen» i stedet for som et «biprodukt» i veileder til produktforskriften kapittel 3 om «Rapportering på bærekraftskriterier på biodrivstoff og flytende biobrensel». Dette gjør det særlig lukrativt for bensinstasjonene å blande inn palmeoljeproduktet fordi det gis dobbel vekting opp mot å oppfylle omsetningspåbudet. Det stilles i dag ingen krav om at PFAD skal kunne spores tilbake til avskogingsfrie palmeoljeplantasjer.

EUs bærekraftskriterier er i dag ikke strenge nok til å sikre at alt biodrivstoff er garantert bærekraftig. Forslagsstilleren noterer seg at regjeringen arbeider for å få EU til å stramme inn kriteriene. I påvente av strengere kriterier mener forslagsstilleren at regjeringen gjennom nasjonalt regelverk og avgiftspolitikk må hindre at ikke-bærekraftig fremstilt biodrivstoff kan benyttes og at det ikke kan benyttes til å oppfylle omsetningspåbudet for biodrivstoff eller motta avgiftslettelser som øvrig biodrivstoff får.

Forslagsstiller mener i tillegg at regjeringen må ta initiativ til en bransjeavtale med Norsk Petroleumsinstitutt, bensinstasjonenes bransjeorganisasjon, for å utvikle en bransjestandard som er bedre enn minstekravene i EUs bærekraftskritierier og som hindrer at ikke-bærekraftig fremstilt biodrivstoff fra blant annet palmeoljeprodukter benyttes for å oppfylle omsetningspåbudet.

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

  • 1. Stortinget ber regjeringen umiddelbart sørge for at Miljødirektoratet omklassifiserer PFAD fra å være et restprodukt fra produksjonsprosessen til et biprodukt i veilederen til produktforskriften kapittel 3 om «Rapportering på bærekraftskriterier på biodrivstoff og flytende biobrensel».

  • 2. Stortinget ber regjeringen snarest sikre at norsk anvendelse av bærekraftskriterier og avgiftsregime hindrer at palmeoljeprodukter, inkludert PFAD, benyttes som biodrivstoff.

  • 3. Stortinget ber regjeringen ta initiativ til en bransjeavtale med Norsk Petroleumsinstitutt for å utvikle en bransjestandard som er bedre enn minstekravene i EUs bærekraftskritierier og som hindrer at ikke-bærekraftig fremstilt biodrivstoff fra blant annet palmeoljeprodukter benyttes for å oppfylle omsetningspåbudet.

2. mars 2016