Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Nye pensjonsregler

Stortinget har vedtatt at det skal gjelde nye pensjonsregler for representanter valgt inn på Stortinget fra høsten 2009.

10. desember 2009 fattet Stortinget vedtak om å be regjeringen fremme forslag til ny lov om pensjon for blant annet stortingsrepresentanter. De nye reglene skal bygge på retningslinjene trukket opp i Johnsen-utvalgets utredning og Innst. 83 S (2009–2010). Der forutsettes det at nye pensjonsordninger for stortingsrepresentanter og statsråder blant annet skal baseres på 

  • at alle år i vervet gir pensjonsmessig uttelling
  • en opptjeningstid på 30 år for full opptjening
  • et tak på pensjonsgrunnlaget på 12 G
  • levealdersjustering etter samme prinsipper som i ny folketrygd
  • at pensjon kan tas ut fra 62 år etter samme prinsipper som i ny folketrygd
  • regulering på samme måte som i ny folketrygd, det vil si at pensjoner under utbetaling hvert år reguleres med den alminnelige lønnsveksten og deretter fratrekkes 0,75 prosent

Dette innebærer at de særlige reglene for stortingsrepresentanters og statsråders pensjon som gjelder i dag, vil oppheves, blant annet reglene om opptjeningstid og mulighet til å gå av med pensjon når summen av alder og tjenestetid er 75 år («75-årsregelen»).  

Arbeidsdepartementet har varslet at lovforslag om nye pensjonsordninger for stortingsrepresentanter og for statsråder, basert på Stortingets retningslinjer, vil legges frem for Stortinget i løpet av 2011.

Tilpasninger vedtatt i desember 2010

Nåværende lov om pensjonsordning for stortingsrepresentanter av 1981 vil fortsatt gjelde for pensjonsrettigheter som er opparbeidet av representanter før nåværende stortingsperiode. Men Stortinget vedtok 17. desember 2010 en del tilpasninger i pensjonsreglene, med virkning også for tidligere opptjente rettigheter. Blant annet ble det innført regulering av pensjoner under utbetaling på samme måte som alderspensjon i folketrygden. Det vil si at stortingspensjonene fra 1. januar 2011 vil reguleres årlig i takt med den alminnelige lønnsveksten og deretter fratrekkes 0,75 prosent. Det ble også innført levealdersjustering på samme måte som for alminnelig offentlig tjenestepensjon.

Stortinget vedtok samtidig nye pensjonsregler for høyesterettsdommere, sivilombudsmannen og riksrevisor. Personer utnevnt til disse stillingene etter 1. januar 2011 vil få alminnelig offentlig tjenestepensjon etter de nye reglene for dette.

Sist oppdatert: 26.01.2011 12:46
: