Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida
Stortingspresident Masud Gharahkhani og Ukrainas parlamentsformann Ruslan Stefantsjuk signerer avtalen.

Stortingspresident Masud Gharahkhani og Ukrainas parlamentsformann Ruslan Stefantsjuk signerer avtalen. Foto: Stortinget.

Stortinget og det ukrainske parlamentet har inngått avtale om samarbeid

Avtalen om å videreutvikle demokratisamarbeidet mellom de to nasjonalforsamlingene ble signert under det offisielle besøket av den ukrainske parlamentsformannen, Ruslan Stefantsjuk, 16. mai.

− Et demokrati trenger en velfungerende nasjonalforsamling. Formålet med avtalen er å bidra til å understøtte nøkkelrollen det ukrainske parlamentet har i å sikre Ukrainas frihet, selvstendighet og demokrati, sier stortingspresident Masud Gharahkhani.  
 
− Samtidig ønsker Stortinget å lære av Verkhovna Rada, ikke minst om hvordan man driver en nasjonalforsamling i krisetid, legger han til. 
 

I solidaritet med Ukrainas kamp for frihet 

Ukraina står midt i en angrepskrig. Gharahkhani understreker at det i en slik situasjon er viktig å ha et velfungerende demokrati. 
 
− Med denne avtalen uttrykker vi sterk solidaritet med ukrainernes heltemodige frihetskamp og det ukrainske folkets suverenitet, sier stortingspresident Masud Gharahkhani.
 
 

Konsultasjoner, utveksling og besøk

Intensjonsavtalen strekker seg fra 2023 til 2027. Parlamentariske studiebesøk og dialog om gode arbeidsmetoder mellom både parlamentarikere og embetsfolk vil trolig være sentrale tiltak. 
 
Avtalen kommer i tillegg til regjeringens Nansen-program, og tar utgangspunkt i samarbeidet som fant sted mellom Stortinget og Radaen fra 2015 til 2018. I denne perioden støttet Stortinget aktivt opp om reformprosessene i det ukrainske parlamentet. 
 
Ruslan Stefantsjuk er på offisielt besøk i Norge 16.–18. mai etter invitasjon fra stortingspresidenten.
 
 
Sist oppdatert: 17.05.2023 09:20
: