Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

OSSE PAs vintermøte i Wien

Ukraina og situasjonen for politiske fanger preget OSSE PAs vintermøte i Wien 22.– 23. februar.

Fungerende delegasjonsleder Bård Hoksrud og Jan Tore Sanner. Foto: Stortinget.

OSSEs parlamentarikerforsamling møttes i Wien til det årlige vintermøtet. Om lag 260 representanter deltok. Krigen i Ukraina preget også dette møtet, som fant sted 2 år etter at Russland gikk til angrepskrig mot Ukraina. Russland valgte å utebli fra årets vintermøte.

Norske innlegg

Opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyjs plutselige dødsfall, og bekymring for politiske fanger i Russland og Belarus ble et gjennomgående tema under vintermøtet. Den belarusiske opposisjonslederen Svjatlana Tsikhanowskaja innledet under vintermøtet til en debatt om politiske dissidenter og politiske fanger.

Hoksrud og Sanner ga i sine innlegg utrykk for at landene nå må øke presset for å få løslatt Vladimir Kara-Murza og andre politiske fanger.

Sanner tok til orde for at OSSE må skaffe fakta om omstendighetene rundt Aleksej Navalnyjs dødsfall, gjennom Moskva-mekanismen eller ved at OSSEs PA utpeker en spesialrapportør. Hoksrud understreket at delegasjonen støtter den demokratiske opposisjonen i Belarus.

Side-arrangement om å styrke implementering av sanksjoner mot Russland

Den norske delegasjonen var sammen med delegasjonene fra USA og Ukraina og den norske Helsingforskomiteen, vertskap for et side arrangement om implementeringen av sanksjonene mot Russland.

En fullsatt møtesal med rundt 70 deltakere, fikk en beskrivelse av manglende overholdelse av USA og EUs sanksjoner mot Russland, herunder manglende eksportkontroll av krigskritiske varer. Under møtet ble det gitt anbefalinger til hvordan landene kan tette hullene og forbedre gjennomføringen av sanksjonene.

Fungerende delegasjonsleder Bård Hoksrud understreket i sitt åpningsinnlegg viktigheten av at landene er sitt ansvar bevisst og overholder sanksjonene mot Russland

Svjatlana Tsikhanowskaja og Jan Tore Sanner

Svjatlana Tsikhanowskaja og Jan Tore Sanner. Foto: Stortinget.

– Det er helt avgjørende at sanksjonene har effekt. Det er den beste måten å stoppe flyten av inntekter som den russiske staten trenger for å finansiere krigen i Ukraina, sa Hoksrud.

Hoksrud la til at han er glad for at vi fikk til arrangementet og at Ukraina og USA ville være vertskap sammen med Norge. Rapportene fra Corisk og Helsingforskomiteen som ble presentert er viktige. De hjelper oss å forstå hvordan sanksjonene kan fungere bedre.  

Side arrangementet ble arrangert samtidig som EU vedtok sin 13 sanksjonspakke og USA kunngjorde nye 500 sanksjoner mot Russland på grunn av Aleksej Navalnyjs død og den pågående krigføringen i Ukraina. Bruk av frosne russiske midler til støtte for Ukraina ble også diskutert på side-arrangementet.

På møtet deltok Joe Wilson (USAs delegasjonsleder) og Mykyta Poturaiev (leder av Ukrainas delegasjon), Erlend B. Bjørtveit (sanksjonsekspert i konsulentselskapet Corisk), Bill Browder (leder av the Global Magnitsky Justice Campaign) og Gunnar M. Ekeløve Slydal (nestleder i Helsingforskomiteen). 

Deltakere fra OSSE PA-delegasjonen på Stortinget

Fra norsk side deltok fire medlemmer fra OSSE PA-delegasjonen på Stortinget: Fungerende delegasjonsleder Bård Hoksrud (FrP), Jan Tore Sanner (H) Mona Fagerås (SV) og Aleksander Stokkebø (H)

Sist oppdatert: 27.02.2024 11:45
: