Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida
Siri Dokken med sin karikaturtegning Ernas egen sindrebukk, publisert i Dagsavisen.

Siri Dokken med sin karikaturtegning Ernas egen sindrebukk, publisert i Dagsavisen. Foto: Stortinget.

Utstilling med karikaturtegninger åpnet på Stortinget

20. mars åpnet en utstilling på Stortinget med avistegninger fra året som har gått. Tegningene, som vil henge i gangen ved stortingsrestauranten fremover, illustrerer ulike politiske saker.

– Avistegninger, som kritiserer og harselerer, er ytringsfrihet i praksis. Tegningene har en naturlig plass i Stortinget, og vi som er politikere, må tåle å bli gransket med avistegnernes blikk. At mange av karikaturene handler om habilitet, er lett å forstå, sier stortingspresident Masud Gharahkhani.

Stortinget viser hvert år frem en utstilling med avistegninger som omhandler norsk politikk. Disse tegningene lånes ut til Stortinget i ett år, og noen av dem kjøpes også inn som en fast del av Stortingets kunstsamling. Tegningene skal henge i gangen inn mot stortingsrestauranten og er kuratert av MiA Avistegnernes hus. 

Effektiv maktkritikk

Torstein Tvedt Solberg (A) leder kunstutvalget på Stortinget og har vært med på å velge ut hvilke avistegninger som skal være med i årets utstilling.

Fredrik Skavlans avistegning Håndbok for politisk ledelse.

Fredrik Skavlans avistegning publisert i Aftenposten.

 

– Jeg liker selv karikaturene fordi de er effektiv maktkritikk, og heller ikke norske politikere har sluppet unna i denne utstillingen. Karikaturene er morsomme, treffsikre og vanskelig å argumentere imot. Bidragene fremstiller med et presist skråblikk det som ikke er så lett å sette ord på. Jeg tror mange politikere kommer til å humre når de ser disse tegningene i gangen inn mot stortingsrestauranten. Utstillingen oppsummerer året som har gått på en fin måte, med både humor og alvor, sier Torstein Tvedt Solberg.

Alle som vil, kan komme og se avistegningene på de åpne kunstomvisningene på Stortinget, som arrangeres på mandager klokken 18.00.

Du kan se flere avistegninger og bilder fra åpningen på Stortingets Flickr-konto

For hele karikatursamlingen og mer av Storitngets kunstsamling, kan du gå inn på Stortingets nettgalleri.

Sist oppdatert: 21.03.2024 15:57
: