Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Et felles europeisk luftrom

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til to forordninger fra Europakommisjonen. Forslagene er knyttet til gjennomføringen av et felles europeisk luftrom og trafikkontroll i Europa. Sammen med forslagene la Kommisjonen fram en melding om raskere innføring av det europeiske luftrommet.

Europakommisjonen skriver i sin pressemelding at målet er å redusere trengselen i det europeiske luftrommet og avverge kapasitetsproblemer. Det er ventet en økning i antallet flyginger på 50 % de neste 10-12 årene. Mangel på effektivitet koster flyselskaper og kunder anslagsvis 5 mrd. euro årlig samtidig som det fører til økte klimautslipp.

De sentrale elementene i forslagene er:

  • Bedre sikkerhet og overvåkning bl.a. ved å kreve fullstendig skille mellom nasjonale tilsynsmyndigheter og flygelederorganisasjoner.  
  • Mer effektiv styring av lufttrafikken gjennom klare definerte prestasjonsmål og styrke Kommisjonens rolle i fastsettelsen av målene.
  • Utvikle nye forretningsmuligheter ved å legge til rette for at støttetjenester som metrologi, informasjon, kommunikasjon, navigasjon og overvåkning skilles ut som egne virksomheter.
  • Fremme industrielle partnerskap gjennom å kreve faktisk innføring av de tidligere fastsatte 9 operasjonelle blokker i det europeiske luftrom.

Forslagene har allerede skape debatt, bl.a. i Frankrike, jf. omtale i EurActiv 20. juni 2013.

Forslagene vil nå bli behandlet av Europaparlamentet og Rådet i den ordinære lovgivningsprosedyren. I Norge er det Samferdselsdepartementet som har ansvaret for oppfølgingen av forslagene.
 
De er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens lovforslag via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 21.06.2013 11:33

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: