Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Ny handlingsplan for EUs detaljhandel. Urimelig handelspraksis i forsyningskjeden for mat og andre varer

Stortinget har mottatt en grønnbok fra Europakommisjonen (Kommisjonen) om urimelig handelspraksis i bedrift-til-bedrift-forsyningskjeden for mat og andre varer i Europa. Den er på høring med frist 30. april.

Grønnboken ble publisert i sammenheng med en meddelelse fra Kommisjonen om en handlingsplan for detaljhandelen i EU. Initiativene er relevante for arbeidet i Norge med oppfølgingen av matkjedeutvalgets innstilling.

Saken ble dekket i EU/EØS-nytt 4. februar. Her vises det til arbeidet i EUs høynivåforum for en bedre fungerende verdikjede for mat, hvor også Norge er representert. Dette pågår i parallell med høringen på grønnboken. Detalj- og engrostjenester er i følge Kommisjonen en viktig sektor i EUs økonomi, med 11% av EUs BNP, 29% av SMBene og 33 millioner arbeidstakere. Kommisjonen viser til en rekke hindringer når det gjelder grensekryssende innkjøp, handel og distribusjon, samt markedsadgang for detaljhandlere. Handlingsplanen presenterer prioriterte tiltak for å bekjempe disse.
 
Grønnboken er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar sentrale dokument fra Europakommisjonen via EFTA-sekretariatet i Brussel. En grønnbok publiseres for å igangsette debatt på et spesifikt tema gjennom en høring. Dette kan så danne grunnlag for en hvitbok og/eller meddelelse med mer konkrete tiltak fra Kommisjonen på et senere tidspunkt.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 06.05.2013 18:13

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: