Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Ny handlingsplan for EUs detaljhandel. Urimelig handelspraksis i forsyningskjeden for mat og andre varer

Stortinget har mottatt en grønnbok fra Europakommisjonen (Kommisjonen) om urimelig handelspraksis i bedrift-til-bedrift-forsyningskjeden for mat og andre varer i Europa. Den er på høring med frist 30. april.

Grønnboken ble publisert i sammenheng med en meddelelse fra Kommisjonen om en handlingsplan for detaljhandelen i EU. Initiativene er relevante for arbeidet i Norge med oppfølgingen av matkjedeutvalgets innstilling.

Saken ble dekket i EU/EØS-nytt 4. februar. Her vises det til arbeidet i EUs høynivåforum for en bedre fungerende verdikjede for mat, hvor også Norge er representert. Dette pågår i parallell med høringen på grønnboken. Detalj- og engrostjenester er i følge Kommisjonen en viktig sektor i EUs økonomi, med 11% av EUs BNP, 29% av SMBene og 33 millioner arbeidstakere. Kommisjonen viser til en rekke hindringer når det gjelder grensekryssende innkjøp, handel og distribusjon, samt markedsadgang for detaljhandlere. Handlingsplanen presenterer prioriterte tiltak for å bekjempe disse.
 
Grønnboken er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar sentrale dokument fra Europakommisjonen via EFTA-sekretariatet i Brussel. En grønnbok publiseres for å igangsette debatt på et spesifikt tema gjennom en høring. Dette kan så danne grunnlag for en hvitbok og/eller meddelelse med mer konkrete tiltak fra Kommisjonen på et senere tidspunkt.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 06.05.2013 18:13

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: