Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Banksektoren: Styrket tåleevne for banker og mer innsyn i skyggebankvirksomhet

Til orientering har Stortinget mottatt to forslag fra Europakommisjonen til en forordning om å styrke tåleevnen til kredittinstitusjoner og en forordning om økt innsyn i virksomheten til skyggebanker.

 

Forslagene om tåleevne og skyggebankvirksomhet er begge merket som EØS-relevante.

Forslagene er del av de overordnede reformene av europeisk bankvirksomhet som er gjennomført etter finanskrisen i Europa. Kommisjonen skriver i sin pressemelding at målet er å hindre de største og mest komplekse bankene fra å involvere seg i virksomhet med høy risiko. Verdipapirhandel for egen regning foreslås forbudt. Det foreslås også at nasjonale tilsyn får nye fullmakter til å kunne kreve, og i visse tilfeller skulle kreve, at banker skiller potensiell høyrisikovirksomhet fra ordinær forvaltning av innskudd.  Samtidig foreslås regler for økt innsyn i skyggebankvirksomhet for å hindre at banker omgår reglene ved å flytte deler av virksomheten til skyggebanksektoren.

Forslagene har møtt motstand hos en del aktører, jf. omtale i EU/EØS-nytt fra Stortinget 5. februar i år.

Forslagene behandles nå av Europaparlamentet og Rådet.

I Norge er det Finansdepartementet som har ansvaret for oppfølging av forslaget.

Lovforslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 19.03.2014 14:51

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: