Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Kommersiell tilgang til jordobservasjonsdata

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til et direktiv fra Europakommisjonen som skal sikre næringsliv og forskere mer pålitelig tilgang på kommersielle jordobservasjonsdata

Direktivet er ikke merket EØS-relevant, men Europalov viser til at det er hjemlet i EØS-avtalens bestemmelser om det indre marked.

Kommisjonen skriver i sin pressemelding at målet med direktivet er å legge til rette for å spre høyoppløselige jordobservasjonsdata i Europa samtidig som sikkerhetsbehov ivaretas. Målet er å sikre innovasjon og stimulere til utvikling av nye tjenester og produkter. Direktivet forslår:

  • En felles definisjon av høyoppløselige jordobservasjonsdata som slår fast hvilke satellittdata som regnes som høyoppløselige og må reguleres og hvilke som er klare for kommersiell bruk;
  • Felles standarder for innsyn, forutsigbarhet, rettssikkerhet og likebehandling;
  • Felles standarder for effektiv og næringsvennlig gjennomføring, spesielt av medlemsstatenes reguleringer av spredning av høyoppløselige jordobservasjonsdata.

Forslagene skal behandles av Europaparlamentet og Rådet.

I Norge er det Nærings- og fiskeridepartementet som har ansvaret for direktivet.

Lovforslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 22.07.2014 10:14

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: