Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Kvotehandel: endringsbestemmelser om markedsstabilitetsreserve

Til orientering har Stortinget mottatt et forslag fra Europakommisjonen til europaparlaments- og rådsbestemmelse om innføring av en markedsstabilitetsreserve i det europeiske kvotehandelssystemet.

Forslaget, som er merket EØS-relevant, er en del av Kommisjonens overordnede pakke for et nytt klima- og energirammeverk for 2030. 
 
Bakgrunnen for forslaget er Kommisjonens ønske om å redusere overskuddet på nesten 2 mrd. kvoter i dagens system. Mye av overskuddet er bygget opp som et resultat av den økonomiske krisen. Dette har ført til lave kvotepriser og få insentiver for industrien til å satse på ny, grønn teknologi. Det kortsiktige målet er å holde tilbake 900 mill. kvoter, for å stimulere til økt etterspørsel. Mer langsiktig foreslår Kommisjonen å etablere en markedsstabilitetsreserve som skal tre i kraft ved begynnelsen av neste kvotehandelsperiode i 2021. Formålet er at reserven, ved automatisk å justere tilgangen på kvoter, i større grad skal bidra til å løse overskuddsproblemet og gjøre systemet mer robust i forhold til (økonomiske) kriser. Lovforslaget skal nå gjennom den vanlige prosedyren med behandling i Europaparlamentet og Rådet.
 
I Norge er det Klima- og miljødepartementet som har ansvaret for oppfølging av forslaget.

Lovforslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 13.03.2014 10:05

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: