Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Personlig verneutstyr og taubaner – forenkling og trygghet

Til orientering har Stortinget mottatt to forslag til forordninger fra Europakommisjonen som foreslår nye regler for personlig verneutstyr og for taubaner.

Både forslaget til forordning om personlig verneutstyr og forordning om taubaner er merket som EØS-relevante. Det er 11 vedlegg til forslag til verneutstyrsforordning og 11 vedlegg til forslaget til taubaneforordning.

Kommisjonen skriver i en felles pressemelding at målet er å forenkle gjeldende regelverk samtidig som et høyt sikkerhetsnivå skal videreføres. De to nye forordningene skal erstatte nasjonalt regelverk i medlemslandene slik at næringslivet heretter skal kunne forholde seg til ett regelverk i hele det indre marked. Forordningen om personlig verneutstyr regulerer hjelmer, hørselsvern, vernesko, redningsvester, sykkelhjelmer, solbriller og refleksvester.  Forslaget tar bl.a. sikte på å øke beskyttelsen mot varme, damp og vann. Taubaneforordningen vil regulere taubaner, kabelbaner, gondolanlegg, stolheiser og lignende anlegg som skal frakte personer. Målet er bl.a. også å oppdatere regelverket i lys av den teknologiske utviklingen.

Forslagene skal behandles av Europaparlamentet og Rådet.

I Norge er det Arbeids- og sosialdepartementet som har ansvaret for verneutstyrsforordningen og Justis- og beredskapsdepartementet som har ansvar for taubaneforordningen.

Lovforslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 09.04.2014 14:15

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: