Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Folketingets fagkomiteer prioriterer EU-saker

Folketingets Europaudvalg velger hvert år ut 5-10 EU-forslag som skal få en grundig behandling i Folketinget. Sakene velges ut både fordi det kan være utfordringer knyttet til nærhetsprinsippet eller fordi sakene anses som politisk interessante for Danmark. Fagkomiteene i Folketinget har nå gått gjennom Europakommisjonens arbeidsprogram og det er utarbeidet en liste med 13 saker. Listen er sendt Europaudvalget som foretar den endelige prioriteringen.

Listen over de 13 sakene som Folketingets fagkomiteer prioriterer ble publisert 16. mars som en EU-note fra Folketingets administrasjon (EU-konsulentene). Utgangspunktet for utvelgelsen er Kommisjonens arbeidsprogram for 2021, som ble lagt fram 19. oktober 2020. Det er Folketingets administrasjon som har diskutert arbeidsprogrammet med fagkomiteene, og utarbeidet listen over de 13 sakene som prioriteres for 2021.

Nedenfor er listen over de 13 prioriterte sakene. Mer informasjon om de enkelte sakene finnes i EU-noten det er lenket til ovenfor. Tallet i parentes viser til sakens nummer i vedlegget til Kommisjonens arbeidsprogram.

  1. revisjon av kvotehandelssystemet (ETS) (1a)
  2. forslag til ny CO2-grensetilpasningsmekanisme (klimatoll) (1b)
  3. initiativ om bærekraftige produkter (økodesign og miljømessig «fotavtrykk») (2a)
  4. forslag om å minimere risikoen for avskoging for produkter som selges i EU (3a)
  5. revisjon af direktivet om intelligente transportsystemer (ITS-direktivet) (4a)
  6. initiativet EU 2021 for jernbanekorridorer (4c)
  7. forslag om å innføre en digital skatt (7)
  8. forbedring av arbeidsvilkårene for plattformarbeidere (9)
  9. forslag til nye krav for utforming av elektronisk utstyr, samt forbrukerrettigheter (13)
  10. lovgivningspakke om hvitvasking, blant annet et nytt EU-byrå (17)
  11. revisjon av direktivet om avgifter på tobakk (23a)
  12. et rammeverk for et europeisk helsedataområde (32)
  13. lovgivning for effektivt å bekjempe seksuelt misbruk av barn online (35b)

Listen over de 13 sakene sendes nå til Europaudvalget, som skal foreta den endelige prioriteringen.

Det påpekes at listen i tillegg kan være et utgangspunkt for å vurdere saker hvor Folketinget kan ha en mer dyptgående politisk behandling, med tanke på «Folketingets tidlige interessevaretagelse». Tre saker framheves i denne sammenhengen: ETS og klimatoll (som en del av «Klar for 55-pakken»), digital skatt og hvitvasking. I disse sakene kan det for eksempel gjennomføres studietur til Brussel, arrangeres høringer eller man kan invitere ansvarlig EU-kommissær til Folketinget.

EUs nasjonale parlament har siden 2009 hatt som oppgave å overvåke at nærhetsprinsippet overholdes når ny lovgivning foreslås. Nærhetsprinsippet innebærer at EU skal avstå fra å vedta ny lovgivning dersom målet bedre kan nås på regionalt eller nasjonalt nivå. Danmark har i åtte tilfeller avgitt en uttalelse om at et EU-forslag er i strid med nærhetsprinsippet. Sist gang, i desember 2020, i forbindelse med forslaget om minstelønn.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 19.03.2021 09:10
: