Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

EP-posisjon: Reduksjon i utslipp av fluorholdige klimagasser for å bekjempe klimaendringer

Europaparlamentets miljøkomité presenterte 1. mars sin enighet om en ambisiøs reduksjon av utslipp av fluorholdige klimagasser, da de behandlet forslag til europaparlaments- og rådsforordning om fluorgass (revisjonsforslag 2022). Komiteen vedtok sitt standpunkt med 64 stemmer for, 8 mot og 7 avholdende. F-gasser står for omtrent 2,5 prosent av EUs klimagassutslipp. Forslaget inkluderer en total utfasing av hydrofluorkarboner innen 2050, og styrkede krav i henhold til Kommisjonens opprinnelige forslag. Rapport fra saksordfører forventes vedtatt i plenumsmøtet 29.–30. mars, og vil utgjøre EPs forhandlingsposisjon med Rådet.

Europaparlamentets miljøkomité (ENVI) presenterte 1. mars sin posisjon til forordningsforslaget om fluorholdige klimagasser, heretter omtalt som fluorgassforordningen (revisjonsforslag 2022), som innebærer en ambisiøs reduksjon av utslipp av fluorholdige drivhusgasser. Kommisjonsforslaget er del av EUs grønne giv. ENVI vedtok sitt standpunkt om å revidere EUs regelverk for utslipp av fluorholdige gasser (f-gasser) med 64 stemmer for, 8 mot og 7 avholdende. Fluorholdige klimagasser er menneskeskapte drivhusgasser med høyt globalt oppvarmingspotensial. De brukes i vanlige apparater som kjøleskap, klimaanlegg, varmepumper, brannvern, skum og aerosoler. De er omfattet av Parisavtalen sammen med CO2, metan og lystgass og står for rundt 2,5 prosent av EUs klimagassutslipp. Ytterligere reduksjon av utslipp av f-gasser er nødvendig for å bidra til EUs klimamål og overholde Montreal-protokollen om stoffer som bryter ned ozonlaget.

For å akselerere innovasjon og utvikling av mer klimavennlige løsninger, og for å gi sikkerhet for forbrukere og investorer, ønsker Parlamentet å styrke kravene foreslått av Kommisjonen som forbyr markedsføring på det indre markedet av produkter som inneholder f-gasser. Teksten legger også til forbud mot bruk av f-gasser for sektorer der det er teknologisk og økonomisk gjennomførbart å gå over til alternativer som ikke bruker f-gasser, som kjøling, klimaanlegg, varmepumper og elektrisk koblingsutstyr.

Fremskynde overgangen til klimanøytralitet
Rapporten introduserer en utfasingskurve fra 2039 for hydrofluorkarboner (HFC) på EU-markedet med mål om nullutslipp innen 2050 (vedlegg VII). Utfasing av HFK-produksjon og -forbruk er i samsvar med EUs klimanøytralitetsmål for 2050. Ifølge Parlamentet bør Kommisjonen følge nøye med på markedsutviklingen i nøkkelsektorer som varmepumper og halvledere. For varmepumper må Kommisjonen sørge for at HFC-utfasingen ikke vil sette RePowerEU-målene for utplassering av varmepumper i fare, ettersom industrien må jobbe for å erstatte HFC med naturlige alternativer, heter det i pressemeldingen.

Bedre håndhevelse for å forhindre ulovlig handel
Parlamentet foreslår tiltak mot ulovlig handel med f-gassene ved å foreslå bøter ved manglende overholdelse av regelverket. De ønsker også at tollmyndighetene skal beslaglegge og inndra f-gasser som er importert eller eksportert i strid med reglene, i tråd med miljøkriminalitetsdirektivet. Parlamentets saksordfører Bas Eickhout (Greens/EFA, Nederland) uttaler: «F-gasser er svært kraftige klimagasser. I de fleste tilfeller er naturlige alternativer lett tilgjengelige. Det er derfor vi stemte for en ambisiøs posisjon for å fase ut f-gasser fullt ut innen 2050 og i de fleste sektorer allerede innen slutten av dette tiåret. Vi gir klarhet til markedet og et signal om å investere i alternativer. Mange europeiske selskaper er allerede i forkant av denne utviklingen og vil dra nytte av den på grunn av deres markedsposisjon og eksportmuligheter.»

Rapporten skal etter planen formelt vedtas under plenumsmøtet 29.–30. mars 2023 og vil utgjøre Parlamentets forhandlingsposisjon med Rådet. Her kan du lese nærmere om Parlamentets endringsforslag.  Gjeldende EU-forordning om f-gasser (EU) nr. 517/2014 og tilhørende underforordninger er innlemmet i EØS-avtalen med tilpasninger og ble gjennomført i norsk rett desember 2018 gjennom endringer i produktforskriftens kapittel 6a. Revidert forslag til fluorgassforordning (revisjonsforslag 2022) ble sendt på høring av Miljødirektoratet med frist 20. august 2022, ifølge departementets EØS-notat. Forslag til revidert fluorgassforordning er merket EØS-relevant fra Kommisjonen.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 10.03.2023 12:14
: