Spørretime

Onsdag 20. oktober 2010kl. 10.00

Muntlig spørretime

Følgende regjeringsmedlemmer vil være til stede:
Bilde av Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (A)

Ordinær spørretime

Ordinær spørretime holdes umiddelbart etter muntlig del
Innleverte spørsmål:
  • 1. Fra Henning Warloe (H) til kunnskapsministeren

    Teknisk allmennfag er et unikt videregående skoletilbud. Opplæringen skjer i samarbeid mellom skolen og lokalt næringsliv, og finnes ved 15 videregående skoler over hele landet. Etter 4 år oppnår elevene dobbel kvalifikasjon; både fagbrev og studiekompetanse med fordypning i matematikk og fysikk/kjemi. At dette fremgår av vitnemålet er naturligvis vesentlig for elevene. Dette tillater nå ikke lenger Utdanningsdirektoratet. Vil statsråden gjøre noe for å endre dette uheldige vedtaket?
  • 2. Fra Bendiks H. Arnesen (A) til utenriksministeren

    Nedbygging av grensehindre og tiltak for å hindre at nye hindringer oppstår, er et prioritert område i det nordiske samarbeidet. Erfaring viser imidlertid at ulik implementering av EU-direktiver i de nordiske land fører til nye grensehindringer. Er det etablert felles rutiner for å sikre at ulik implementering ikke skaper nye grensehindre, og hvis ikke, vil utenriksministeren ta initiativ til at slike rutiner blir etablert?
  • 3. Fra Arne Sortevik (FrP) til samferdselsministeren

    I årene 2005-2009 er det under den rød-grønne regjeringen innbetalt samlet ca. 22,5 milliarder kroner i bompenger fra bilistene. Av dette er ca. 2,5 milliarder kroner brukt til å dekke innkrevingskostnader og ca. 2,5 milliarder kroner brukt til å dekke rentekostnader. Til investering i vei, kollektiv- og miljøtiltak, samt drift av kollektivtransport har bilistene bidratt med 17,5 milliarder kroner på 5 år. Hva vil statsråden gjøre for å stoppe eller begrense omfang og bruk av bompenger og for å sikre mest mulig effektiv bruk av innbetalte bompenger?
  • 4. Fra Øyvind Halleraker (H) til samferdselsministeren

    I mandatet for Høyhastighetsutredningen fase 2, er det bestemt at ulike konseptuelle løsninger som flerbruksbaner, stoppmønster, hastighetsstandard og mulighet for trinnvis utvikling av eksisterende banenett, skal utredes. Dette er hver for seg og samlet viktige premisser for korridoranalysene som skal gjøres senere i fase 3. Etter det som er blitt kjent er ikke disse viktige konseptvurderingene med i fase 2 i tilstrekkelig grad som forutsatt. Hva er årsaken til dette?
  • 6. Fra Harald T. Nesvik (FrP) til helse- og omsorgsministeren

    Besvart på vegne av helse- og omsorgsministeren
    Det er ennå ikke fattet en endelig beslutning knyttet til bygging av et nytt Molde sykehus, og vi ser også i mediene at det kontinuerlig pågår en debatt om det skal gjøre strukturelle endringer som til slutt vil kunne medføre at det blir ett felles sykehus på Nordmøre/Romsdal. Utredningene er i gang og har pågått lenge og det er et betydelig vedlikeholdsbehov i Molde dersom det blir en ytterligere utsettelse på byggestart slik det nå kan se ut som. Når vil det bli tatt en endelig oppstartsbeslutning i denne saken?
  • 7. Fra Bjørn Lødemel (H) til miljø- og utviklingsministeren

    Grunneigarane i Skrautvål sameige, Steinsetbygda sameige og Ton og Lenningen utmarkslag i Nord-Aurdal og Etnedal kommunar har i fleire år arbeida med ein alternativ modell til statleg vern i samband med utviding av Ormtjernkampen nasjonalpark, på sine private område. Statsråden har i brev datert 8. mai 2009 lova eit møte med grunneigarane så snart saka er ferdighandsama i Direktoratet for naturforvaltning og oversendt Miljøverndepartementet. Har statsråden sett seg inn i grunneigarane sitt forslag, og når skal møtet haldast?
  • 8. Fra Ketil Solvik-Olsen (FrP) til olje- og energiministeren

    Fremskrittspartiet har lenge kritisert regjeringens plan om CO2-rensing på Kårstø for å være sløsing med skattebetalernes penger. Vi har ønsket fullt fokus på testanlegget på Mongstad, i tråd med råd fra Gassnova. Det er brukt over en halv milliard kroner på utredninger rundt Kårstø, men for 2011 bevilges null kroner. Det er oppløftende. Vil regjeringen nå skrinlegge Kårstø-prosjektet inntil erfaringene fra Mongstad tilsier at fullskala CO2-rensing er et teknologisk og økonomisk fornuftig tiltak for å kutte globale CO2-utslipp?
  • 9. Fra Torgeir Trældal (FrP) til olje- og energiministeren

    Undertegnede stilte statsråden et skriftlig spørsmål 4. oktober om hvordan han ville forholde seg til et eventuelt krav om tilbakebetaling av tilskudd gitt av Enova, hvis ESA ikke godkjenner støtten. Etter mitt syn unngår statsråden å svare på mitt spørsmål. Kan statsråden begrunne hvorfor han ikke svarer på mitt spørsmål, og hvem vil få det økonomiske ansvaret for å tilbakeføre området til opprinnelig stand?
  • 10. Fra Ketil Solvik-Olsen (FrP) til olje- og energiministeren

    Petoro skal overvåke og følge opp enorme verdier på norsk sokkel. På Heidrun har tregt boretempo ført til at petroleumsressursene ble nedskrevet med 100 millioner fat, noe som tilsvarer 45 milliarder kroner. Petoro har hele 58 prosent eierandel i lisensen, mens Statoil har bare 12 prosent. Det aller meste av dette tapet rammer dermed den norske statskassen. Er statsråden tilfreds med den aktuelle situasjonen, og hvordan vil statsråden sikre at Petoro kan styrke sin mulighet til å følge opp feltene de er med i?
  • 11. Fra Hans Olav Syversen (KrF) til kulturministeren

    Vil statsråden kategorisk avvise, uavhengig av organisering innenfor et nytt nasjonalmuseum, muligheten for at Nasjonalgalleriet kan bestå slik publikum kjenner det i dag?
  • 12. Fra Per Roar Bredvold (FrP) til landbruks- og matministeren

    I Bondebladet av 30. september 2010 kunne vi lese om en gård drevet som et aksjeselskap. Dette synes jeg er flott. Hvorfor er det da så vanskelig å få lov til å drive en skogeiendom som et AS?
  • 17. Fra Olemic Thommessen (H) til arbeidsministeren

    Nordisk språksamarbeid handler i stor utstrekning om hvilke praktiske samarbeidsprosjekter en makter å få i stand. Her spiller samarbeid i den offentlige forvaltningen en stor rolle. Et felt er samarbeidet om terminologiarbeidet, et annet kunne være samarbeid om oversettelsene av EU-dokumenter der språklig koordinering ville gi gevinster over tid. Mener statsråden offentlig sektor kunne gi bedre bidrag til nordisk språkkoordinering, og hvilke tiltak vil hun eventuelt iverksette?
  • 19. Fra Øyvind Håbrekke (KrF) til barne-, likestillings- og inkluderingsministeren

    Signaler fra barnevernet tyder på at knapphet på såkalte sentre for foreldre og barn fører til at svært små barn må tas ut av hjemmet og skilles fra foreldre bare fordi det er for få plasser tilgjengelig. Disse sentrene er viktige tidlige tiltak som kan redusere behovet for omsorgsovertakelser. Hva gjør statsråden for å sikre nok plasser på sentre for foreldre og barn?