Spørretime

Onsdag 01. desember 2010kl. 10.00

Muntlig spørretime

Følgende regjeringsmedlemmer vil være til stede:
Bilde av Liv Signe Navarsete
Liv Signe Navarsete (Sp)
Bilde av Sigbjørn Johnsen
Sigbjørn Johnsen (A)
Bilde av Erik Solheim
Erik Solheim (SV)

Ordinær spørretime

Ordinær spørretime holdes umiddelbart etter muntlig del
Innleverte spørsmål:
  • 1. Fra Svein Harberg (H) til statsministeren

    Statsministeren har gjentatte ganger vist til satsing på og støtte til nye institusjoner og boliger for eldre. Senest i spørretimen for et par uker siden slo han fast satsingen. Samtidig ser vi flere kommuner, senest nå ordføreren i Grimstad, som fortvilet konstaterer at kommunestyrets vedtak om å bygge omsorgsboliger som et offentlig privat samarbeid gjør at kommunen nektes investeringstilskudd. Hvordan henger dette sammen med statsministerens lovnader?
  • 2. Fra Ine Eriksen Søreide (H) til utenriksministeren

    Merknad: Bortfaller grunnet spørrers forfall/spørrer ikke til stede
    Ifølge onsdagens The Times var det den russiske hemmelige tjenesten FSB som sto bak drapet på seks Røde Kors-sykepleiere, deriblant to norske, i Tsjetsjenia i 1996. Man har tidligere antatt at tsjetsjenske opprørere sto bak, men en avhopper fra FSB har altså nå stått frem i The Times med nye bevis. Hva gjør norske myndigheter nå for å bringe klarhet i sakens fakta, og hva vil man foreta seg overfor russiske myndigheter hvis påstandene viser seg å medføre riktighet?
  • 3. Fra Jan Arild Ellingsen (FrP) til forsvarsministeren

    Norge har nylig bestemt seg for å gå til innkjøp av 20 stykker Dingo 2 pansrede kjøretøy til styrkene våre i Afghanistan. Det har vært en viss uenighet om hvilket kjøretøy som er best egnet, men regjeringen hevder at Dingoen er utmerket. Underveis er det i media kommet frem opplysninger om kvaliteten på Dingo 2 som i utgangspunktet skulle vært hemmeligholdt. Hvor viktig er det for statsråden at slike opplysninger holdes hemmelig, og hva vil kunne skje med de som angivelig skal ha lekket opplysningene?
  • 4. Fra Gunnar Gundersen (H) til finansministeren

    Statsråden varslet høsten 2008 at han ville igangsette "en bred evaluering av skattereformen, der en involverer både relevante fagmiljøer og organisasjoner". Undertegnede har etterlyst hvordan miljøene var involvert. De endelige rapportene viser nå at de sentrale organisasjonene ikke er blitt hørt, og evalueringene fremstår som verdiløse, ensidige vurderinger. Det er ikke hva jeg forstår med evaluering. Mener statsråden at han har fått et tilstrekkelig grunnlag for å trekke konklusjoner om skattereformen?
  • 6. Fra Åge Starheim (FrP) til helse- og omsorgsministeren

    Som statsråden er kjend med har administrasjonen i Helse Vest no lagt fram innstillinga om framtidig helse- og fødetilbod i Helse Førde-området. Dei føreslår no å legge ned det gode ortopeditilbodet som er på Nordfjordeid. Dei skal ikkje ha laboratorievakt på natt, og fødeavdelingane i Lærdal og på Nordfjordeid vert lagt ned. Er dette i tråd med statsråden og regjeringa sitt ønskje om eit desentralisert helsetilbod i eit fylke med vanskelige geografiske og klimatiske forhold?
  • 7. Fra Sylvi Graham (H) til helse- og omsorgsministeren

    Vestre Viken helseforetak og Asker kommune samarbeider om flere tiltak som gir brukerne et helhetlig tilbud av helse- og omsorgstjenester, blant annet Aktivitetshuset og et lavterskel arbeidstiltak for psykisk syke. Disse tilbudene bidrar til bedre helse og mestring for brukerne, og reduserer dermed behovet for innleggelse og annen behandling. Disse tilbudene er truet på grunn av nedskjæringer i Vestre Viken HF. Hva gjør statsråden for å hindre at gode samhandlingstiltak avvikles?
  • 8. Fra Dagfinn Høybråten (KrF) til helse- og omsorgsministeren

    Ideelle virksomheter har et tydelig verdigrunnlag og et samfunnsnyttig formål, og deres velferdstjenester er et viktig supplement til det offentlige tilbudet. Duedalen Blå Kors behandlingssenter har driftsavtale med Helse Vest om 12 behandlingsplasser innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Senteret tapte nylig en anbudskonkurranse og er derfor nedleggingstruet. Er statsråden enig i at ideell sektor har en selvstendig egenverdi, og at det er en politisk oppgave å sikre at sektoren bevares?
  • 9. Fra Knut Arild Hareide (KrF) til helse- og omsorgsministeren

    Helse Sør-Øst har besluttet ikke å fornye sine avtaler med Furukollen psykiatriske senter på Årnes i Akershus. Det betyr nedleggelse av mange plasser og rammer pasienter med et omfattende behov for psykiatrisk oppfølging. Det skapes nå usikkerhet for pasienter og deres pårørende. De ideelle institusjonene er en viktig del av et godt psykiatrisk helsetilbud, noe som er en forutsetning for samfunnets trygghet. Hva vil statsråden gjøre for å sikre et mangfoldig tilbud til denne pasientgruppen?
  • 10. Fra Rigmor Andersen Eide (KrF) til helse- og omsorgsministeren

    Merknad: Bortfaller grunnet spørrers forfall/spørrer ikke til stede
    Ideelle aktører må ofte konkurrere med kommersielle aktører som har andre tariffavtaler, pensjonsavtaler og verdigrunnlag. Kirkens Bymisjon tapte anbudskonkurransen om videre drift av Paulus sykehjem til en kommersiell aktør i 2008. Høye pensjonsutgifter ble utslagsgivende for at Kirkens Bymisjon ikke kunne levere til en konkurransedyktig pris. Er statsråden enig i at gode lønns- og arbeidsvilkår ikke bør ødelegge for at ideelle virksomheter kan tilby samfunnet sine velferdstjenester?
  • 11. Fra Øyvind Håbrekke (KrF) til helse- og omsorgsministeren

    Bue-stiftelsen på Rissa driver behandlingstilbud for rusmiddelavhengige. De klarer så vidt å holde hodet over vannet. De har de siste årene redusert kapasiteten fra 41 plasser til 17 plasser. Av disse har de avtale med Helse Nord om 10 plasser. Resten av plassene står tomme. Vil statsråden sikre at de regionale helseforetakene kjøper behandlingsplasser hos ideelle institusjoner slik at institusjoner som Bue-stiftelsen overlever, og rusavhengige kan komme ut av behandlingskøen?
  • 12. Fra Hans Olav Syversen (KrF) til helse- og omsorgsministeren

    Manifestsenteret som har behandlingsplasser for pasienter med dobbeltdiagnoser i Oslo, har kun fått avtale med Helse Sør-Øst om 12 av sine 26 plasser. Deler statsråden den oppfatningen at det må være krevende å drive en institusjon med redusert kapasitet?
  • 13. Fra Filip Rygg (KrF) til helse- og omsorgsministeren

    Ideelle institusjoner driver et utstrakt arbeid for å gi noen av samfunnets mest utsatte et verdig behandlingstilbud. Når vi vet at nær 4 000 rusavhengige står i kø, er vi helt avhengige av denne innsatsen. Derfor er det et paradoks at de regionale helseforetakene, som sist nå Helse Vest, har anbudsprosesser der det er mindre penger å kjøpe for enn det gis tilbud om fra de ideelle aktørene. Dette medfører at kapasiteten ikke utnyttes. Hva vil statsråden gjøre for å utnytte ledig kapasitet hos ideelle institusjoner?
  • 14. Fra Line Henriette Holten (KrF) til helse- og omsorgsministeren

    I anbudskonkurranser i de regionale helseforetakene stilles institusjonene overfor kriterier eller vilkår som utelukker dem fra å delta. Blant annet gjør krav om å ta imot LAR-pasienter at institusjoner som kun gir medikamentfri behandling, som Fossumkollektivet i Østfold, at de ikke kan gi tilbud på behandlingsplasser. Hva vil statsråden gjøre for å sikre at helseforetakene har vilkår som ikke ekskluderer institusjoner fra å få avtaler om behandling og som sikrer at de får utnyttet sin kapasitet?
  • 15. Fra Bjørn Lødemel (H) til olje- og energiministeren

    Det er fleire tiår sidan dei første verneplanane for vassdrag vart vedtekne i Stortinget. Grunnlaget for vernevedtaka for dei første verneplanane var langt dårlegare enn det vi har i dag. Fleire kommunar ønskjer no å få vurdert vernegrunnlaget i ein del av dei vassdraga som var med i verneplan 1 og 2. Kva råd vil statsråden gje til dei kommunane som no ønskjer å få ny vurdering av vernegrunnlaget og vernestatusen i sine vassdrag?
  • 16. Fra Borghild Tenden (V) til olje- og energiministeren

    EUs fornybardirektiv kan hjelpe Norge å konvertere vårt høye forbruk av fossil energi. Norge har i dag en fornybarandel på 58,2 prosent. Inkluderer man offshoresektoren i dette regnestykket, blir fornybarandelen om lag 10 prosentpoeng lavere. Dersom Norge skal få utregnet sin fornybarandel på samme måte som EU-landene, vil det si at vår fornybarandel må opp til mellom 72,4 til 73,6 prosent. Vil regjeringen følge EUs modell, eller vil regjeringen prøve å forhandle ned Norges forpliktelser i fornybardirektivet?
  • 17. Fra Henning Warloe (H) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

    Regjeringen ønsker at flere studenter i fremtiden skal studere i utlandet. Dette forutsetter gode og fleksible ordninger for studiefinansiering for utenlandsstudenter. Et usikkerhetsmoment for disse vil være om endringer i valutakurs slår negativt ut. Lånekassen bevilger nemlig lån og stipend på bakgrunn av valutakurs beregnet flere måneder før utbetaling finner sted, og i dagens urolige finansmarkeder kan forskjellene bli betydelige. Hva vil statsråden gjøre for å gjøre denne risikoen mindre for studentene?
  • 18. Fra Per Roar Bredvold (FrP) til landbruks- og matministeren

    Undertegnede har tidligere etterspurt en bedre brannsikring av gårdsbruk. I 2009 ble det registrert 445 landbruksbranner her i Norge. I flere av disse brannene døde forskjellige type dyr. Hva vil statsråden bidra med for at antall gårdsbranner blir redusert?
  • 19. Fra Torgeir Trældal (FrP) til landbruks- og matministeren

    Riksrevisjonens rapport om den årlige revisjon og kontroll for budsjettåret 2009 er ferdig. Riksrevisjonen påpeker igjen svikt i internkontroll og rutiner i økonomistyringen i Landbruks- og matdepartementet. Hva vil statsråden gjøre for å bedre økonomistyringen slik at vi slipper å se de samme merknadene år etter år?
  • 20. Fra Bente Thorsen (FrP) til fornyings-, administrasjons- og kirkeministeren

    På NRK nyhetene den 24. november ble det i en reportasje vist at krigsgravene etter norske folk som ofret livet for fedrelandet under krigen, står i fare for å bli slettet. For utenlandske krigsgraver er det inngått avtale om at disse står under den norske stats beskyttelse og skal bevares uten tidsbegrensning. Den norske stat dekker utgiftene til vedlikehold av utenlandske krigsgraver. Vil statsråden sørge for at norske krigsgraver i Norge gis samme vern?
  • 21. Fra Trine Skei Grande (V) til arbeidsministeren

    Post- og teletilsynet har slått alarm om at Nav mener de fritt kan kreve opplysninger om trygdedes telefon- eller internettbruk. Statssekretær Gina Lund har i media understreket at departementet nå vurderer om bestemmelsen i folketrygdloven har gitt "utilsiktede effekter". Kan statsråden forsikre Stortinget om at holdninger til personvern i Nav er betryggende, og hva gjør eventuelt statsråden for å øke bevisstheten rundt personvern i Nav-systemet?
  • 22. Fra Hanne Thürmer (KrF) til arbeidsministeren

    Ideelle virksomheter er ofte rettet mot deler av befolkningen som enten ikke får tjenester, eller som får tjenester som ikke er godt nok tilpasset behovene deres. Attføringssenteret i Rauland tilbyr diagnoseuavhengig rehabiliteringsopphold for personer med sammensatte plager og funksjonssvikt. Målet med oppholdet er at brukeren skal komme i arbeid. Senteret har fått avtale med kun 75 prosents kapasitetsutnyttelse og trues derfor av nedleggelse. Hva vil statsråden gjøre for å sikre dette viktige tilbudet?
  • 23. Fra Dagrun Eriksen (KrF) til barne-, likestillings- og inkluderingsministeren

    De ideelle aktørene skal møtes med respekt, og de skal sikres rammevilkår som er stabile og forutsigbare. Mange barnevernsbarn lider når institusjonen de bor på trues av nedleggelse eller blir faktisk nedlagt. Hva vil statsråden gjøre for å hindre at anskaffelsesregelverket påfører barna usikkerhet og unødvendige belastninger?
  • 24. Fra Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til barne-, likestillings- og inkluderingsministeren

    Flere tragiske hendelser har skapt et stort fokus på den manglende ruskompetansen i barnevernet. Frelsesarmeens barnevernsinstitusjon Styve Gard i Hordaland har over 20 års erfaring fra arbeid med rusbelastet ungdom. Virksomheten er det eneste tiltaket i regionen med spesiell kompetanse på ungdom med alvorlige rusproblemer. I desember 2008 tapte de en anbudskonkurranse på pris, selv om kvaliteten ble vurdert å være helt i toppsjiktet. Er statsråden enig i at kvalitet bør veie tyngre enn pris?