Spørretime

Onsdag 06. april 2011kl. 10.00

Muntlig spørretime

Følgende regjeringsmedlemmer vil være til stede:
Bilde av Liv Signe Navarsete
Liv Signe Navarsete (Sp)
Bilde av Sigbjørn Johnsen
Sigbjørn Johnsen (A)
Bilde av Audun Lysbakken
Audun Lysbakken (SV)

Ordinær spørretime

Ordinær spørretime holdes umiddelbart etter muntlig del
Innleverte spørsmål:
  • 1. Fra Svein Harberg (H) til kunnskapsministeren

    Senioranalytiker i OECD, Michael Davidson, peker på fire skolefaktorer som gir gode resultater: disiplin, lærernes oppførsel, foreldreengasjement og et godt forhold mellom elev og lærer. Samtidig vet vi at uro, bråk og manglende respekt for læreren stjeler om lag ett års undervisningstid fra norske elever. Vil regjeringen med bakgrunn i dette prioritere utviklingen av et tilbud i skolebasert etterutdanning i klasseledelse og bidra til at alle landets skoler og lærere får tilbud om dette i løpet av 2012?
  • 2. Fra Elisabeth Vik Aspaker (H) til kunnskapsministeren

    Ved skolestart 2010 lanserte regjeringen Ny GIV, et partnerskap mellom skolemyndighetene og Nav, for at flere skulle fullføre videregående opplæring. Skole på byggeplass har vært svært vellykket og fått ungdom, innvandrere og langtidsledige i alderen 19 til 40 år ut av ledighetskøen og inn i trygg jobb etter eksamen og fagbrev, men i januar 2011 var det slutt. Arbeidsministeren fraskriver seg nå alt ansvar. Hvordan vil statsråden forklare at Ny GIV endte i bom stopp for skole på byggeplass og at Nav hopper av tiltaket?
  • 3. Fra Arne Sortevik (FrP) til samferdselsministeren

    Den siste tiden har det vært fokus på mangler ved nye veier. Nybygget E18 er som berg- og dalbane etter en vinter. Nye europaveier bygges uten midtrekkverk. På E6 bygges vei med midtrekkverk og tunnel uten. Samme tunnel er underdimensjonert i forhold til trafikk og trafikkvekst, og må om noen år suppleres med et nytt tunnelløp. Nye veiprosjekt (kvalitet, trafikkmessig dimensjonering og trafikksikringstiltak) må åpenbart behandles grundigere og informasjonen forbedres. Hvordan vil statsråden sikre dette?
  • 4. Fra Ingjerd Schie Schou (H) til samferdselsministeren

    Når kan oppstart av resterende utbygging av E18 i Indre Østfold starte opp?
  • 5. Fra Bent Høie (H) til helse- og omsorgsministeren

    Jeg viser til at Helse Sør-Øst nå har inngått en avtale med Feiringklinikken om ablasjonsbehandling. Feiringklinikken er offentlig godkjent sykehus og det er fritt sykehusvalg i Norge. Betyr dette at pasienter fra andre helseregioner også kan søke seg til dette tilbudet, og at de blir gjort tilgjengelig på frittsykehusvalg.no?
  • 6. Fra Per Roar Bredvold (FrP) til miljø- og utviklingsministeren

    Avgjørelsen om hvor E6 skal gå ved Åkersvika ved Hamar har pågått i svært lang tid. En eventuell flytting vil koste cirka 170 millioner kroner ekstra, og mange beboere vil få sin livskvalitet redusert. Er det ikke best at man nå bestemmer seg for å utvide den opprinnelige traseen?
  • 7. Fra Oskar J. Grimstad (FrP) til miljø- og utviklingsministeren

    En av de viktigste årsakene til det store frafallet i videregående skole er mangelen på læreplass etter endt skolegang. Til tross for at det i departementene og de underliggende etater er til dels mange ansatte i stillingskategorier med yrkesfaglig bakgrunn, tas det i staten inn færre lærlinger enn i privat sektor. Hva vil statsråden foreta seg for at Miljøverndepartementet med underliggende etater i større grad bidrar til å øke antall lærlinger enn tilfellet er i dag?
  • 8. Fra Arve Kambe (H) til miljø- og utviklingsministeren

    Hele Vestlandet reiste seg i opprør mot nye foreslåtte statlige retningslinjer i strandsonen. Regjeringen innførte 25. mars 2011 nye regler som for Sunnhordlands del har vært positive, men for nabokommunene Haugesund, Tysvær og Karmøy i Rogaland har det vært minimale justeringer. Særlig Tysværs plassering fremstår som underlig, og er etter mitt syn i feil kategori. Hvordan begrunner statsråden denne forskjellsbehandlingen, og er han villig til å gjøre justeringer for Haugesund, Karmøy og særlig Tysvær?
  • 9. Fra Øyvind Håbrekke (KrF) til kulturministeren

    Kulturskoleutvalgets rapport inneholder flere gode forslag til hvordan kulturskolene kan styrkes, slik at vi får et bedre og mer likeverdig tilbud over hele landet. Vil regjeringen følge opp Kulturskoleutvalgets anbefalinger med konkrete tiltak, eller er det kommunene alene som skal sørge for at regjeringens løfter om å styrke kulturskolene, innfris?
  • 10. Fra Torgeir Trældal (FrP) til landbruks- og matministeren

    I 2009 hadde gårdbrukerne i gjennomsnitt 136 000 kroner i næringsinntekt fra jordbruk, 11 000 kroner mindre enn året før. 28 prosent av gårdbrukere var uten positiv jordbruksinntekt, mens 8 prosent hadde jordbruksinntekt på 400 000 kroner eller mer. Hva vil statsråden gjøre for at norske bønder skal oppnå et bedre driftsresultat?
  • 11. Fra Per Roar Bredvold (FrP) til landbruks- og matministeren

    Mattilsynet vurderer å gi 400 sauebønder beitenekt for beitesesongen 2012 dersom tapstallene for 2011 ikke går ned. Synes statsråden det er riktig å ta beiteretten fra bønder som har sin inntekt enten helt eller delvis fra denne næringen på grunn av for høye tapstall som følge av dagens rovdyrpolitikk?
  • 12. Fra Jenny Klinge (Sp) til fornyings-, administrasjons- og kirkeministeren

    To gongar årleg stiller vi klokka éin time til anten vintertid eller sommartid. Fleire som forskar på søvnrytme og samanhengen mellom denne og helsa meiner vi bør gå over til sommartid heile året. Dette vil ha positiv effekt både for folk og fe - all den tid også rytmen til mjølkekyrne blir skipla. At reglane om sommartid og vintertid er bestemt i eit EU-direktiv har vorte nytta som argument mot å innføre sommartid heile året. Kva handlingsrom har Noreg dersom det er fleirtal i Stortinget for å endre regelverket her til lands?