Spørretime

Onsdag 12. oktober 2016kl. 10.00

Muntlig spørretime

Følgende regjeringsmedlemmer vil være til stede:
Bilde av Erna Solberg
Erna Solberg (H)

Ordinær spørretime

Ordinær spørretime holdes umiddelbart etter muntlig del
Innleverte spørsmål:
  • 1. Fra Rigmor Aasrud (A) til kommunal- og moderniseringsministeren

    Regjeringen har nylig revidert retningslinjene for lokalisering av statlige arbeidsplasser. I et svar fra statsråd Anundsen viser han til disse for å forklare hvorfor fellesoppgaver i politiet ikke er vurdert lagt til Politiets fellestjenester i Gran kommune, og begrunner det med at kommunen har et felles arbeidsmarked med Oslo. Er det regjeringens politikk at pendlerkommuner som Gran diskvalifiseres for å få lokalisert statlige arbeidsplasser?
  • 2. Fra Ingunn Gjerstad (SV) til klima- og miljøministeren

    Besvart på vegne av klima- og miljøministeren
    Hvor store er de ekstra utslippsreduksjonene vi får som en følge av klimaloven regjeringen har lagt frem forslag til?
  • 3. Fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til barne- og likestillingsministeren

    Merknad: Spørsmålet er trukket tilbake
    I forbindelse med behandlingen av likestillingsmeldingen fattet Stortinget et vedtak der Stortinget ber regjeringen opprette et eget trepartssamarbeid for økt likestilling med partene i arbeidslivet. Kan statsråden gjøre rede for regjeringens arbeid med oppfølging av dette vedtaket?
  • 5. Fra Freddy de Ruiter (A) til helse- og omsorgsministeren

    Dødssyke barn, som har vært knyttet opp mot barneavdelingene ved sykehusene, går ofte over i et usikkert og fragmentert behandlings- og pleieopplegg etter fylte 18 år. Disse ungdommene som er svært syke, ofte med svært mange komplekse diagnoser, blir sammen med pårørende påført store ekstrabelastninger ved å bli dratt ut av et kjent og trygt behandlings- og pleieopplegg. Hvordan kan statsråden sikre at sykehusene sørger for at disse pasientene får et tilbud knyttet opp mot barneavdelingene ved sykehusene?
  • 6. Fra Sonja Mandt (A) til justis- og beredskapsministeren

    Vestfold politidistrikt har fått store oppgaver når det gjelder grensekontroll, både i Larvik og Sandefjord. Det er på 8 måneder i år brukt rundt 6 mill. kroner til grensekontroll av et totalbudsjett på 39 mill.kroner. Dette betyr dårligere bemanning i andre deler av distriktet, og vikarbruken er redusert eller avviklet. Hvordan mener statsråden at de økte oppgavene kan løses?
  • 7. Fra Kari Henriksen (A) til justis- og beredskapsministeren

    Merknad: Bortfaller grunnet spørrers forfall/spørrer ikke til stede
    Justissektoren er langt unna likestillingsmål ministeren sier han vil nå, og situasjonen for kvinner i fengsel er alvorlig. Mens mannlige innsatte blir tilgodesett med flere millioner kroner årlig til soning i Nederland, strupes budsjettene for innsatte i Norge, og rammer kvinnelige innsatte. Arbeiderpartiet kompenserte Bredtvedt for den såkalte ABE-reformen i 2016-budsjettet og har fulgt opp flere av punktene i rapporten om kvinners soningsforhold. Hva vil statsråden gjøre for å bedre soningen for kvinner i fengsel?
  • 8. Fra Karin Andersen (SV) til justis- og beredskapsministeren

    Jenter og kvinner utsettes for grov hets og trusler på sosiale medier. En kjent blogger tok til motmæle mot Mannegruppa Ottars spredning av vitser om voldtekt og mishandling av barn ol, og hvorpå hun mottok trusler. Politiets råd var å ta vekk innlegget om mannegruppa fra bloggen av hensyn til hennes egen sikkerhet. Det er uakseptabelt å kneble jenter og kvinner når de utsettes for trusler. Er statsråden fornøyd med at politiets råd er at kvinner ikke skal ytre seg mot ekstrem kvinnefiendtlighet i offentligheten?
  • 9. Fra Kjersti Toppe (Sp) til justis- og beredskapsministeren

    4 av 10 kvinner som soner i norske fengsler, soner sammen med menn. Flere opplever seksuell trakassering fra mannlige innsatte. Ved behandling av likestillingsmeldingen vedtok Stortinget å be regjeringen utrede behovet for egne kvinneavdelinger i flere fengsler og vurdere opprettelse av flere egne kvinnefengseler. Hvordan har statsråden fulgt opp Stortingets vedtak, er behovet for flere kvinneavdelinger blitt utredet, og vil det bli opprettet flere egne kvinnefengseler?
  • 10. Fra Jan Bøhler (A) til justis- og beredskapsministeren

    I en interpellasjon 29. mars spurte jeg hvorfor begrepet organisert kriminalitet er tatt ut av målene i tildelingsbrevet til politiet for 2015 og 2016. Også i skrivet 'Rammer og retningslinjer for etablering av nye politidistrikter' fra Politidirektoratet er begrepet organisert kriminalitet nærmest fraværende. Dette handler ikke bare om ord, men om politiet skal avsette ressurser til å jobbe med de bakenforliggende kriminelle strukturene. Hvordan vil statsråden sørge for at kampen mot gjenger og organisert kriminalitet blir prioritert framover?
  • 11. Fra Marit Nybakk (A) til forsvarsministeren

    I statsrådens svar på mitt skriftlige spørsmål nr. 1601 forholder hun seg ikke til flertallsmerknaden i Innstilling 367 S for 2015-2016 jf. Prop. 79 LS for 2015-2016 om omdanningen av Aerospace Industrial Maintenance Norway (AIM). Kan statsråden bekrefte at ansattes rettigheter og pensjonsordninger, herunder den lukkede ytelsesbaserte pensjonsordningen i Statens pensjonskasse, videreføres i tråd med stortingsflertallets merknad?
  • 12. Fra Gunvor Eldegard (A) til kunnskapsministeren

    Merknad: Bortfaller grunnet spørrers forfall/spørrer ikke til stede
    Eg syner til Innst. 228 S (2015-2016), vedtak 604; 'Stortinget ber regjeringen utrede utforming og innføring av ekstrapoeng til gutter og jenter som søker på linjer på videregående skoler der det er for eksempel 80 prosent eller mer av det motsatte kjønn, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.' Kva plan har statsråden for dette?
  • 13. Fra Arild Grande (A) til kulturministeren

    Merknad: Spørsmålet er trukket tilbake
    I behandlingen av Innst. 83 S (2015-2016) vedtok Stortinget: "Stortinget ber regjeringen iverksette tiltak for å bedre kjønnsbalansen innen norsk film, samt opprettholde målet om at andelen kvinner eller menn i nøkkelposisjoner skal være minst 40 pst.". Hva konkret har statsråden foretatt seg for å sikre at Stortingets vedtak iverksettes?
  • 14. Fra Odd Omland (A) til landbruks- og matministeren

    I møte med Findus Tønsberg den 28. september i år fikk vi høre at den norske produksjonen av frossengrønnsaker står i fare grunnet svekket konkurranseevne for norske grønnsaker. Grunnen er at importvernet for grønnsaker over tid er betydelig svekket, og at tollsatser på utenlandske grønnsaker er lave. Findus foredler i dag grønnsaker fra en rekke norske produsenter. Vil statsråden se nærmere på denne saken, og vurdere tiltak som kan styrke konkurranseevnen til de norske grønnsakprodusentene?