Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Besøkte mineryddingsprosjekt på grensen mellom Tadsjikistan og Afghanistan

En delegasjon fra Stortinget ledet av Akhtar Chaudhry (SV), fikk 29. august med egne øyne se hvordan Norsk folkehjelp jobber for å fjerne landminer langs den tadsjikiske grensen mot Afghanistan.

Tadsjikistans president Emomali Rakhmon og Akhtar Chaudhry.

Store områder langs den 1344 km lange grensen ble på 1990-tallet minelagt for å hindre at væpnede grupper i Afghanistan skulle ta seg over til nabolandet i nord. I dag utgjør minene en alvorlig trussel mot lokalbefolkningene og hindrer utnyttelse av landarealer. De har forårsaket flere dødsulykker.

– Jeg ble mektig imponert over arbeidet som utføres av Norsk folkehjelp. At Norge bidrar med ressurser for å fjerne disse forferdelige våpnene og dermed frigjør områder slik at de på nytt kan brukes av lokalbefolkningen, for eksempel til landbruk, er meget positivt. Uten internasjonal støtte ville Tadsjikistan neppe være på god vei til å oppfylle kravene i Minekonvensjonen, uttaler Chaudhry.

Under besøket ble representantene vist hvordan miner fjernes ved hjelp av maskiner, hunder og på manuell måte i Pyanj i det sørlige Tadsjikistan. Prosjektet er et resultat av tett samarbeid mellom Norsk folkehjelp, tadsjikiske myndigheter og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Delegasjonen hadde 28. august møte med landets president, Emomali Rakhmon. Temaene som ble diskutert omfattet blant annet muligheter for bilateralt samarbeid, demokratiutvikling, situasjonen i Afghanistan og bekjempelse av heroinsmugling.

Stortingsdelegasjonens besøk til Tadsjikistan finner sted 27. august–3. september. Hovedformålet er å lære om demokrati- og menneskerettighetsarbeidet til OSSE. Øvrige norske deltakere er Sigvald Oppebøen Hansen (A), Åse Michaelsen (FrP), Trond Helleland (H), Susanne Bratli (A) og Bård Hoksrud (FrP).

Akhtar Chaudhry under besøket til Pyanj, Tadsjikistan

Akhtar Chaudhry under besøket til Pyanj, Tadsjikistan

Sist oppdatert: 30.08.2012 10:10
: