Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Dåvøy i Vestnordisk råd

Stortingets visepresident Laila Dåvøy ble tatt godt imot på Vestnordisk råds årsmøte på Grønland, men Norge og EU ble sterkt kritisert for tiltak mot Færøyene i fiskeristriden.

Parlamentarikere fra Grønland, Færøyene og Island utgjør Vestnordisk råd. Som det eneste av de andre nordiske parlamentene blir Stortinget invitert som gjest til møtene. Vestnordisk råds årsmøte var i år lagt til Narsarsuaq på Grønlands sydspiss.

Dette er det området av Grønland hvor Eirik Raude bosatte seg for mer enn tusen år siden. Dåvøy og de andre årsmøtedeltakerne fikk god anledning til å gå i historiske fotspor da det ble besøk til ruinene av bispegården og domkirken på Gardar og Eiriks høvdingsete på Brattalid.

Vert for møtet var Lars Emil Johansen, formann for Inatsisartut, Grønlands parlament og Vestnordisk råds avtroppende president. Årsmøtet valgte Unnur Brá Konráðsdóttir, visepresident i Islands Allting, til ny president i Vestnordisk råd.

I første rekke: Laila Dåvøy med Lars Emil Johansen, Unnur Brá Konráðsdóttir og tidligere president Josef Motzfeldt

Utnyttelse av levende ressurser i Nord-Atlanteren

I forbindelse med årsmøtet arrangerte Vestnordisk råd, i samarbeid med Nordisk råd, Stortinget og Folketinget, en temakonferanse under tittelen «felles forståelse for utnyttelsen av levende ressurser (inkludert felles bestander) i Nord-Atlanteren».

Dette tema er av stor betydning for landene i Vest-Norden som i stor grad er avhengig av fiske og fangst. Dessverre er tema også aktuelt i og med den pågående konflikt om kvotefordeling for makrell og sild mellom Norge, EU, Færøyene og Island.

Parlamentarikere fra de vestnordiske landene var meget opprørt over at EU nylig har bestemt å iverksette sanksjoner mot Færøyene. Det at Norge støtter EU ble også fordømt i en uttalelse fra årsmøtet.

På selve temakonferansen bidro en rekke eksperter og politikere til å belyse ulike sider ved fiske og ressursforvaltning i Nord-Atlanteren. Fra Norge deltok professor Jahn Petter Johnsen fra Norges Fiskerihøyskole.

Sist oppdatert: 26.08.2013 15:20
: