Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

EFTA-parlamentarikerne på besøk til Costa Rica og Panama

Leder og nestleder i Stortingets delegasjon til EFTA og EØS, Svein Roald Hansen og Harald Nesvik, deltok 20.–25. januar på møter i Costa Rica og Panama med EFTAs parlamentarikerkomité.

Harald Nesvik (FrP) presenterer viktige saker for Norge under møtet med utenrikskomiteen i Costa Rica.

Formålet var å promotere en frihandelsavtale som for øyeblikket fremforhandles av EFTA med de sentralamerikanske landene Costa Rica, Panama, Honduras og Guatemala. Forhandlingene er i sluttfasen, og medlemslandene håper å signere avtalen under EFTAs ministermøte i Trondheim i juni.

For EFTA-parlamentarikerne var det spesielt viktig å understreke rollen de nasjonale parlamentene vil spille i ratifiseringen av avtalen. En god og rask ratifiseringsprosess vil være avgjørende for økt forutsigbarhet for næringslivet i Norge og de andre partnerlandene.

Handel med varer mellom EFTA og de sentralamerikanske landene representerte i 2011 885 millioner USD, eller 0,13 prosent av EFTAs totale handel med varer. I tillegg til handel med industrivarer, vil avtalen normalt også omfatte jordbruksvarer, tjenester, investeringer, immaterielle rettigheter (IPR), bærekraftig utvikling og arbeidstakerrettigheter. Det er viktig for EFTA-landene å oppnå samme vilkår som EU i sin avtale med Sentral-Amerika fra juni 2012. Sistnevnte inkluderte alle de seks sentralamerikanske landene, mens EFTA foreløpig holder døren åpen for El Salvador og Nicaragua å bli med på et senere tidspunkt.

I tillegg til sine parlamentarikerkollegaer, møtte EFTA-delegasjonen også visepresidenten i Costa Rica, Luis Liberman, og viseministrene for handel i begge landene, Fernando Ocampo (Costa Rica) og José Pacheco (Panama). De ønsket alle en avtale med EFTA sterkt velkommen.

I begge landene møtte EFTA-parlamentarikerne også næringslivsorganisasjoner. Mens frihandelsavtalen er et viktig politisk rammeverk, understrekte de to norske representantene at det vil være opp til næringslivet å utnytte mulighetene for handel og samarbeid når avtalen er ratifisert.

Ellers ønsket de norske representantene også velkommen kapittelet om bærekraftig utvikling og arbeidstakerrettigheter og håpet dette ville bidra til tettere samarbeid mellom partene på områder som miljø, energi, og arbeidsliv. De tok også opp saker av spesiell interesse for Norge, som inkludering av sjøfart og ratifisering av bilaterale avtaler for informasjonsutveksling om skatt.

Sistnevnte er ikke strengt tatt en del av frihandelsforhandlingene, men viktige bilaterale avtaler som for øyeblikket avventer ratifisering i de sentralamerikanske partnerlandene.

Mer informasjon om forhandlingene er tilgjengelig på EFTAs nettsider.

Sist oppdatert: 29.01.2013 13:16
: